TUZLARIJE - D O S J E

28.11.2013.
Nema potrebe za zabrinutost pacijenata i ljekara
Inzulin NovoMix® siguran u BiH


Nakon što je u medijima najavljeno povlačenje lijeka Ginipral za trudnice sa domaćeg tržišta, kao i nekih drugih lijekova koji se distribuiraju u Evropi, među pacijentima u BiH došlo je do zabrinutosti jer se lijekovi istog naziva koriste i kod nas. Najrasprostranjeniji među njima je inzulin NovoMix®30.

Tuzlarije


S obzirom da je ovaj inzulin čest u terapiji pacijenata sa dijabetesom, zanimalo nas je da li se sporna evropska serija lijeka nalazi na tržištu Bosne i Hercegovine, koliko je „domaći“ inzulin ispravan, učinkovit i siguran za pacijente.

„Pacijenti koji koriste ovaj inzulin u Bosni i Hercegovini nemaju razloga za zabrinutost! Inzulin NovoMix® koji se nalazi na tržištu BiH je siguran za pacijente jer ni jedno pakovanje u Bosni i Hercegovini nije iz spornih serija koje se povlače sa inostranog tržišta. Ovim želimo riješiti eventualne dileme i nepotrebnu zabrinutost kod pacijenata i liječnika jer je smo svjesni da nespretno odabrane i predstavljene informacije mogu imati posljedice po zdravlje pacijenata“, navode nadležni u kompaniji Novo Nordisk o čijem je inzulinu riječ.

Tuzlarije


S obzirom da su osobe sa dijabetesom posebno osjetljiva populacija koja živi sa teretom ovog hroničnog oboljenja nije potrebno dodatno ih opterećivati bojaznima o lijeku čije se serije apsolutno ne distribuiraju u Bosni i Hercegovini.

Svjesni da je svaka nepotrebna zabrinutost uvertita za paniku koja može imati poguban utjecaj na zdravlje populacije, nije zgoreg još jednom naglasiti da osobe koja živi sa dijabetesom i koriste pomenuti inzulin u BiH, nemaju razloga za zabrinutost - inzulin NovoMix®30 u Bosni i Hercegovini je siguran.

B.K.

Priredio(la):