TUZLARIJE - D O S J E

21.11.2013.
Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala u F BiH
Sindikat upozorava vlast da je krajnje vrijeme da počnu raditi svoj posao


Povodom situacije koja vlada u privredi, a u kojoj su se našli i radnici hemijske industrije Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala u F BiH upozorava vlast u Federaciji BiH i Tuzlanskom kantonu da je krajnje vrijeme da počnu raditi svoj posao zašto su debelo pretplaćeni.

Foto -arhiva


Sindikat smatra da se dobijanjem šeste tranše kredita od strane MMF-a neće riještiti problemi u privredi, jer sa neodgovornim, nediscipliniranim, rasipničkim odnosom vlasti u F BiH i TK privreda sve dublje tone.
U prilog navedenom govori činjenica da je prilikom prve tranše bilo 340.000 nezaposlenih lica u F BiH a sada je taj broj preko 550.000 lica.

Vlast u F BiH i TK se obavezala da će stvoriti ambijent za nova radna mjesta, rasteretiti privredu, podići nivo zaposlenosti, pokrenuti razvojne projekte, ali od navedenog nije učinila ama baš ništa nego je produbila jaz u koji privreda i proizvodni radnici u Federaciji BiH sve dublje tonu.

Eklatantan primjer smanjenja radničkih prava Sindikat vidi u donošenju zakona o radu koji nije usaglašen sa Sindikatom i koji se želi na prevaran način i na „silu“ donijeti, kao i Zakon o štrajku koji će za posljedicu imati da radnici neće moći pokrenuti štrajk dok poslodavac i sindikat ne utvrde mjesto održavanja štrajka!!!. To je sramno i nedopustivo, jer je štrajk jedino što je ostalo radniku u ostvarenju radničkih prava.

Vlast se krije iza MMF-a navodeći da MMF uslovljava donošenje zakona o radu u predloženom tekstu i da ukoliko se isti ne donese nema naredne tranše, a Sindikat pita kuda će te pare vlast opet potrošiti? Hoće li za javni sektor, za svoje plate, za kupovinu novih auta, za IPAD-e, za komisije, a proizvodni radnici u privredi opet na ulicu, opet obespravljeni, opet prevareni, slagani, opet nema novih radnih mjesta niti razvojnih proojekata.
Sindikat neće više šutjeti, a neće ni dozvoliti rasipništvo, te će svim sindikalnim sredstvima tražiti da vlast konačno pokrene razvojne projekte i nova zpošljavanja.

Nije problem hoće li biti nova tranša od MMF-a, jer će vlast kao i do sada naći načina za obmanu, nego je veći problem što će buduće generacije morati plaćati ceh ovako neodgovorne vlasti.

Sindikat je također tražio tematsku sjednicu i dobio obećanja od Skupštine TK da će ista biti održana, ali sada kada je konačno zakazana Skupština TK za 28.11.2013. godine vidi se da je to samo još jedna obmana. Nije to tematska Skupština koja će svojim zaključcima naložiti donošenje mjera za rasterećenje privrede, nego je to više formalna sjednica na kojoj će se raspravljati o svemu, samo ne o konkretnim mjerama, ali Sindikat će se svakako i o tome očitovati.


Predsjednica Samostalnog sindikata radnika
hemije i nemetala u F BiH
Kata Iveljić

Priredio(la):