TUZLARIJE - D O S J E

18.11.2013.
Ekološka revolucija ispred Termoelektrane
Građani protestvovali zbog zagađenja


U organizaciji Udruženja građana "Šićki Brod, Bukinje i Husino" danas su ispred Termoelektrane Tuzla održani mirni protesti na kojim se okupilo stotinjak građana. Kako navode iz Udruženja, mirni protest je uzrokovan indolentnim odnosom Elektroprivrede BiH prema građanima zapadnog dijela Tuzle, koji već decenijama preživljavaju ekološki teror.- U prošlom mjesecu svoj dolazak u Tuzlu najavio je generalni direktor Elektroprivrede BiH da bi se sastao sa nama iz Inicijativnog odbora. Do tog susreta nikada nije došlo, a iz do sada prikupljenih informacija, razlog za neodržavanje sastanka je izgovor da je Inicijativni odbor „nezgodan“ za pregovore . Pedeset godina smo šutjeli i bili „zgodni“, a sada smo „nezgodni“ samo zato što tražimo osnovno ljudsko pravo – pravo na biološki opstanak na ovim prostorima. Također, bojim se da nikada nećemo saznati koji je procenat građana sa ovih mjesnih zajednica zaposlen u Termoelektrani Tuzla. Skrenuli smo im pažnju prije pola godina na jesenje penzionisanje radnika iz iste, ali su se oni oglušili i bez konkursa primili nove radnike sa ko zna kojih prostora. Dakle, iz Termoelektrane Tuzla nas u potpunosti ignorišu, smatraju nas građanima drugog reda – rekao je Senail Ajšić predsjednik Inicijativnog odbora mjesnih zajednica.

Ajšić je rekao da se niko nije sjetio da građanima ovih mjesnih zajednica ponudi pravičnu nadoknadu zbog trovanja u zadnjih pedeset godina.

- To je za svaku osudu. Uradili su tek mali dio nakon sudske presude da se lokalnoj zajednici isplate sredstva na ime obeštećenja, a što do danas nije realizovano. Na račun Opštine Tuzla nije uplaćena niti jedna marka. Odlukom Inicijativnog odbora pomenutih mjesnih zajednica sa sastanka održanog 14.novembra, pripala mi je dužnost da ovaj dan proglasim početkom ekološke revolucije na ovim prostorima. Pozivamo i apelujemo na intelekt grada Tuzle da se probude i stanu u zaštitu građana Tuzle i njihovog ustavnog prava – prava na biološki opstanak – dodao je Ajšić.Podršku mirnim protestima građana pružili su i predstavnici Centra za ekologiju i energiju Tuzla.- Ovdje smo sa ciljem ne da pokažemo da su samo građani ove tri mjesne zajednice ugroženi, nego da smo svi ugroženi od zagađenja. Svjesni smo činjenice da zagađenje zraka spada u grupu karcinoma jedan i da štetno utiče na zdravlje ljudi, i zadnji proračuni su pokazali da će Termoelektrana Tuzla samo u 2013. godini biti uzrok smanjena životnog vijeka za 4900 godina. Također, štete u finanijskom smislu će iznositi oko 990 miliona eura – istakla je Agić.

Sa kakvim problemima se susreću stanovnici ovih mjesnih zajednica za naš portal su govorili Janja Tešić, Safet Ibeljić i Senail Ajšić. Pogledajte...Podršku današnjim prostetima pružio je i Mirnes Ajanović, predsjednik Opštinske komisije za ljudska prava i opštinski vijećnik, te Mijo Krešić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli.

S.P.

Priredio(la):