TUZLARIJE - D O S J E

03.12.2013.
Stranačke reakcije na presudu Iliji Jurišiću

Tuzlarije Saopštenje za javnost u povodu nemoralne osuđujuće presude Iliji Jurišiću i licemjernosti domaćih političara
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović smatra licemjernim izraze šokiranosti domaćih političara presudom srbijanskog pravosuđa kojom je Ilija Jurišić osuđen na dvanaest godina zatvora. Upravo su domaći vladajući političari, uključujući članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića koji su se i šepurili u kolijevci agresije na BiH – Karađorđevu, suodgovorni za brutalnu demonstraciju kvazipravde srbijanskog pravosuđa, jer nisu djelovali u sprječavanju kontinuiranog ponižavanja i ugrožavanja slobode kretanja građana BiH, čime su dali prešutnu saglasnost za pravosudni linč građana koji su se usudili braniti BiH od agresora.

Demokratska fronta BH Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuje pokušaj revidiranja istorije kroz političku presudu našem sugrađaninu gospodinu Iliji Jurišiću. Nikakve montirane presude ne mogu i neće ukaljati obraz grada Tuzle, njenih branioca i građana Tuzle koji su časno branili svoj grad i svoje porodice.
Ovakvim radom srbijansko pravosuđe pokazuje da još uvijek funkcionira na način koji je bio uobičajan za vrijeme Slobodana Miloševića i njegovih pomagača i egzekutora. Svima njima mora biti jasno da nas ni jedna presuda neće pokolebati u onome što kao građani Tuzle radimo više od dvadeset godina, a to je borba za ista prava svih onih koji žive u Tuzli i u BiH, borba da tzv. tuzlanski način razmišljanja bude matrica koju će preuzeti i ostali gradovi u BiH, a zašto ne i u Srbiji, jer smo svjedoci da tamo, na žalost, još uvijek vlada mrak!
Poručujemo da ćemo ostati na strani istine i pravde te da ćemo se boriti da se konačno nađu i zažive mehanizmi zaštite bh. građana od ovakvih i sličnih montiranih procesa pred pravosuđem Srbije.


Predsjednik KO DF BH TK
Mahir Mešalić


Općinska organizacija Saveza za bolju budućnost BiH Tuzla, osuđuje izrečenu Prvostepenu presudu od dvanaest godina našem sugrađaninu Iliji Jurišiću, od strane Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.
Mišljenja smo, da treba uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu koji treba da sudi po pravnoj legislativi, a ne, političkoj direktivi. “ Politička” presuda kontroliranog srbijanskog pravosuđa je pokazatelj da Srbija ne gleda u istom smjeru kao mi, a to je, isključivo smjer pravde, i trajnog mira na ovim prostorima.


OO SBB BiH Tuzla

Općinska organizacija Socijaldemokratske partije BiH Tuzla oštro osuđuje nepravo-snažnu presudu Vijeća Višeg suda u Beogradu koje je jučer izreklo Iliji Jurišiću na dvanaest godina zatvora, na temelju neosnovane optužnice za koju Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije ponudilo ni jedan novi validan dokaz u ponovljenom suđenju.

Građani Tuzle znaju da je ta presuda potpuno nemoralan čin i da je Ilija Jurišić častan i pošten čovjek, patriota koji je zajedno sa svim ostalim građanima Tuzle, bez obzira na vjeru i naciju, branio Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu.
Socijaldemokratska partija BiH Tuzle daje punu podršku Iliji Jurišiću u njegovoj pravnoj borbi da dokaže istinu i svoju nevinost i izbori pravednu presudu, a ona može biti samo oslobađajuća. Želimo da zdravstveno stanje Ilije Jurišića u što skorije vrijeme bude poboljšano i stabilno kao osnovni preduslov za nastavak njegove pravne bitke.

OPĆINSKA ORGANIZACIJA SDPBiH TUZLA

Osuda Ilije Jurišića je nepravda za sve patriote i branioce BiH

Općinski odbor SDA Tuzla oštro osuđuje presudu od dvanaest godina našem sugrađaninu Iliji Jurišiću, od strane Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i smatramo da je ovo nepravda za sve patriote i branioce BiH.
I ova presuda dokaz je da u Srbiji ne funkcioniše pravna država, a zbog političke pozadine ove kazne Sud u Beogradu je izgubio kredibilitet.
Na ovaj način žrtva i agresor su izjednačeni u smislu da se napad JNA 15. maja 1992. godine na Tuzlu i njenu multietničnost prikazuje kao odbrana, a patrioti koji su branili ovaj grad, među kojima je i Ilija Jurišić, prikazuju kao zločinci.
Krajnje je vrijeme da se procesuira slučaj Tuzlanska kolona i kazne istinski počinioci te da patrioti Tuzle i Bosne i Hercegovine prestanu biti progonjeni od strane srbijanskog pravosuđa.

Općinski odbor SDA Tuzla

Priredio(la):