TUZLARIJE - D O S J E

02.12.2013.
Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora


Odeljenje za ratne zločine osudilo je na 12 godina ratnog starešinu policije BiH Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine

To će Jurišiću biti druga prvostepena presuda pošto mu je prvu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim većem.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je sudu u završnoj reči da Jurišića osudi na 15 godina zatvora, dok je njegova odbrana tražila oslobađanje od optužbi.

Jurišiću je prvu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, ukinuo Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. i istog dana mu je ukinuo i pritvor u kom je proveo dve i po godine.

Njemu se ponovo sudilo zbog optužbe da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine.


Ilija Jurišić nije išao u Beograd jer se zbog lošeg zdravstvenog stanja nalazi na liječenju u UKC-u. Vijest iz Beograda ga je šokirala i ne osjeća se dobro. Jurišićev advokat je nakon izricanja presude rekao da je Ilija zbog svog poštenja hrabro dolazio u Beograd ali je pitanje da li će više doći.

Priredio(la): Radio Slobodna Evropa