TUZLARIJE - D O S J E

30.12.2013.
Balvani važniji od stećaka?
Nekropola na Ozrenu pred uništenjem


Grupa planinara koja je proteklog vikenda posjetila Ozren iznad Sarajeva bila je nemalo iznenađena kad su došli do lokaliteta nekropole stećaka Bandjera.

Tuzlarije


"Stećci su ugroženi jer se na lokalitetu nekropole izvlače balvani, nakon sječe šume", rekao je Feni Đido Dervišević, jedan od planinara koji je poslao fotografije koje potvrđuju da su stećci ugroženi. Najavio je da će poslati prijavu Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa da bi se na vrijeme reagiralo i vrijedno spomeničko blago BiH na planini Ozrenu zaštitilo od uništenja.

Nekropola na Ozrenu ima tridesetak stećaka koji se nalaze u šumu. Tim područjem prolazi i planinarska staza do vrha Ozrena, koja je također oštećena zbog izvlačenja balvana.

Tuzlarije


Ovo se nažalost događa u vrijeme kada država Bosna i Hercegovina zajedno s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom želi stećke nominirati na listu Svjetske baštine UNESCO-a i kako je najavljeno aplikacija će biti podnesena uskoro.

Prošlog četvrtka je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu predstavljen projekt evidencije stećaka u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je prikupiti podatke o današnjem broju stećaka, srednjovjekovnih kamenih spomenika, u Bosni i Hercegovini i utvrditi njihovo stanje očuvanosti radi moguće zaštite.

Prvi popis stećaka u BiH obavljen je u vrijeme Austro-Ugarske, a posljednji popis stećaka u BiH obavio je 80-ih godina prošlog stoljeća Šefik Bešlagić, koji je prema nekim izvorima zabilježio 687 lokaliteta s 59.593 stećka.

Priredio(la): FENA