TUZLARIJE - D O S J E

26.12.2013.
U Komemorativnom centru Tuzla identifikovano osam žrtava rata
Senida Bećirović pronašla majčine kosti


Senida Bećirović, koja je početkom rata kao devetomjesečna beba odnesena u Beograd, danas je u Komemorativnom centru Tuzla u pratnji rodbine identifikovala kosti svoje majke Senade Bećirović (1967), koje su pronađene nedaleko od njihove porodične kuće u Capardama.

Tuzlarije


Tuzlarije


Podsjetimo, maja 1992. godine, srpski vojnici su okupirali i spalili selo Caparde. Tada je nestalo 50 mještana, vjerovalo se da je među ubijenima i Senida Bećirović. Na spomen-ploči koja je podignuta kod džamije u Capardima, sve do 2009. godine, nalazilo se i ime Senide Bećirović.

Tuzlarije


Te godine, u januaru, saznalo se da je Senida živa i da je u Beogradu odrasla pod imenom Mila Janković. Nakon toga, uslijedila je njena potraga za majkom i sestrom za koje je vjerovala da su žive, a iste godine uspjela je da se vidi i sa ocem koji živi u Njemačkoj. Tužna priča obišla je svijet, a danas je posložena još jedna kockica u Senidinom životu jer je potvrđena identifikacija njene majke, dok se za sestrom još traga. Senida nije bila raspoložena za davanje izjave novinarima, ali suze na njenom licu prilikom potpisivanja potvrde identifikacije su sve rekle. Senida Bećirović danas živi u Sarajevu. Završila je Srednju tehničku školu grafičkih tehnologija dizajna i multimedije Ilidža.Tužna sudbina Senide Bećirović pretočena je u dokumentarni film ´Mila traži Senidu´koji je snimio novinar HRT-a Robert Tomić Zuber, a možete ga pronaći na YouTube servisu.

Pored Senidine majke, danas je identifikovano još sedam civila bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u proteklom periodu iz pojedinačnih i masovnih grobnica na području opština Srebrenica, Zvornik, Bratunac i Osmaci. Među identifikovanim je i dijete Hazim Hasanović koji je imao 17 godina kada ubijen 1995.godine na području Srebrenice.

Aiša Mustafić iz Srebrenice nakon 20 godina traganja, potvrdila je identifikaciju svoga muža koji je nestao 1992.godine, dok je posmrtne ostatke Mehe Hamzića, potvrdila njegova supruga Safeta Hamzić iz sela Liplje kod Zvornika. Pogledajte šta su kazale...Identifikaciji su prisustvovali porodice žrtava, vještak sudske medicine, predstavnici Tužilaštva BiH, MUP-a Tuzlanskog kantona i Instituta za nestale osobe BiH.

Imena i prezimena identifikovanih žrtava:

1. Hazim (Hasan) Hasanović rođen 1978.godine Srebrenica,

2. Senada (Mujo) Bećirović rođena 1967.godine u Han-Pijesku

3. Zejna (Ibrahim) Ahmetović rođena 1933.godine Bratunac

4. Zejnil (Uzeir) Lokmić rođen 1922.godine Kalesija,

5. Izet (Rahman) Hadžić rođen 1945.godine Vlasenica,

6. Alija (Bekto) Mustafić rođen 1930.godine Srebrenica, nestao 1995.godine

7. Mirsad (Daut) Mustafić 1967.godine Srebrenica

8. Meho (Mehmed) Hamzić rođen 1956.godine u Zvorniku

S.P.

Priredio(la):