TUZLARIJE - D O S J E

25.12.2013.
Zbog primanja mita od 20.000 KM
Zbog mita uhapšeni Midhat Osmanović i Velid Torić


Prema nalogu Tužiteljstva BiH pripadnici SIPA-e na području Tuzle uhapsili su Mithata Osmanovića, zastupnika u Parlamentu FBiH, i Velida Torića, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Osmanović je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za organizirani kriminal u vezi sa drugim kaznenim djelima, među kojima i uzimanje mita od jedne osobe, u iznosu od 20.000 KM, radi rješavanja radnog statusa i zaposlenja.Djelujući koordinirano, tužitelj i djelatnici Tužiteljstva BiH, agenti OSA-e BiH i policijski djelatnici SIPA-e izvršili su akciju lišenja slobode u jednom hotelu u Tuzli, prilikom primopredaje mita u iznosu od 20.000 KM u označenim novčanicama.Nakon lišenja slobode, aktivnosti Tužiteljstva BiH, OSA-e i SIPA-e se nastavljaju u pravcu otkrivanja svih osoba uključenih u organizirani kriminal i nezakonite aktivnosti.


Mithad Osmanović (foto: SIPA)


Velid Torić (foto: SIPA)

Ova akcija pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija, da veoma efektno i brzo reagiraju u ovakvim slučajevima, te da složene akcije okončaju za samo 48 sati. Ova akcija također je poruka da je Tužiteljstvo BiH spremno da se obračuna sa organiziranim kriminalom i korupcijom u BiH, te da u toj borbi neće biti nedodirljivih. Pozivamo sve građane, da koruptivne aktivnosti prijavljuju Tužiteljstvu BiH i policijskim agencijama, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Pripadnici SIPA-e izvršili su pretres Osmanovićevog auta te službenih prostorija Zavoda zdravstvenog osiguranja. Podsjećamo, Torić je prije dva mjeseca imenovan za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja. Upravo je Osmanović najviše zaslužan za njegovo imenovanje. Prije mjesec dana vladajuća kolacija SDP-SBiH čak je izmijenila zakon kako bi Torića imenovala za direktora Zavoda. Zbog toga je smijenjeni direktor Hazim Rančić tužio Vladu Tuzlanskog kantona.

Zanimljivo je napomenuti da su se nakon hapšenja u blizini hotela pojavili Muhamed Šadić, čija je supruga član Upravnog odbora Zavoda zdrvastvenog osiguranja, i kantonani ministar trgovine i saobraćaja Senaid Hadžić. Naravno, svi kadrovi Stranke za BiH, kao i uhapšeni Osmanović i Torić. Federalna TV nezvanično saznaje da je u okviru ove akcije saslušan i v.d. komesar Samir Aljukić, za čije je imenovanje najviše zaslužna upravo Stranka za BiH. 

Priredio(la): FTV