TUZLARIJE - D O S J E

22.12.2013.
Vlada Federacije BiH nema za plaće!


Tuzlarije
Zgrada Vlade FBiH


Ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina rekao je da je neizvjesno hoće li vlasti ovoga entiteta moći do kraja godine isplatiti plaće, a najavio je rezove u svim stavkama entitetskog proračuna jer je izostala isplata tranše MMF-a i sredstava od novca na računu državne kompanije Elektroprijenosa.

"U ovom trenutku nema nikakvih isplata. Mi smo trenutačno u takvoj situaciji da skupljamo novac za plaće, pa sada vi zaključite kako stvari stoje", rekao je Krajina za Dnevni Avaz od nedjelje.

Pojasnio je da su vlasti samo uspješno servisirale dug prema međunarodnim financijskim institucijama, te da nije sigurno hoće li svim korisnicima proračuna biti isplaćene plaće za novembar do kraja godine. Pri tome je naveo kako će isplata sredstava za boračko-invalidsku zaštitu biti upitna u januaru.

Ministar Krajina pojasnio je da su problemi s isplatom plaća, penzija i ostalim izdvajanjima povezani s neusvajanjem proračuna na državnom nivou, zbog čega je MMF odbio proslijediti tranšu kredita za Federaciju BiH u iznosu od 62, 5 miliona konvertibilnih maraka (oko 32 miliona eura). Najavio je i kako će biti smanjenja svih primanja u januaru s obzirom da se neće raspodijeliti sredstva s računa Elektroprijenosa u iznosu od 58 milijuna maraka.

"Odbor MMF-a zasjeda sredinom januara. Moguće je da se, ako do tada budu ispunjeni uvjeti na državnom nivou, razmotri odobravanje tranše za BiH. Ako se to ne dogodi, onda će biti onako kako naš narod kaže: nužda zakon mijenja", dodao je federalni ministar finansija.

Vlasti u Federaciji BiH su 12. decembra donijele odluku o obustavi svih nabavki. Proračuni na svim nivoima u BiH bilježe veliki deficit u susret izbornoj godini. Više socijalnih kategorija najavilo je proteste u slučaju smanjenja njihovih primanja.

Priredio(la): Index.hr