TUZLARIJE - D O S J E

21.12.2013.
Zbog najave da BiH neće sudjelovati u programu ˝Erasmus +˝ Europske unije
Studenti izašli na ulice ali u malom broju


Studenti izašli na ulice zbog najave da BiH neće sudjelovati u programu

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Stotine studenata okupile su se u subotu u nekima od većih gradova u Bosni i Hercegovini kao bi prosvjedovali zbog najava da ta zemlja neće sudjelovati u programu "Erasmus +" Europske unije namijenjenom poboljšanju obrazovnih sustava europskih zemalja uz razmjene istraživača, studenata i profesora.

Neformalna skupina "Revolucija +" u proteklim je danima posredstvom interneta prikupila više od šest tisuća potpisa potpore inicijativi za okupljanje studenata u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci i Bihaću.

U Sarajevu je odaziv bio skroman a dvjestotinjak sudionika prosvjeda održanog pred sjedištem parlamenta i Vijeća ministara BiH nosilo je transparente s porukama "Studenti su u pravu", "Na mladima nezaposlenost ostaje" te s različitim uvredama na račun vlasti.

Potpora studentskim prosvjedima stigla je s različitih strana a rektor Sveučilišta u Sarajevu Muharem Avdispahić kazao je kako apsolutno razumije studente. "Zaustavljanje projekata kakav je ´Erasmus +´ zapravo je zaustavljanje europskih procesa u ovom društvu", kazao je rektor Avdispahić.

Sudjelovanje BiH u projektu "Erasmus +" vrijednom čak 14, 7 milijardi eura dovedeno je u pitanje jer su vlasti Republike Srpske prvotno odbile dati suglasnost.

To su obrazložili protivljenjem uspostavi agencije na državnoj razini koja bi koordinirala provedbu programa a što je i kriterij EU te navodnim nepostojanjem jasnih kvota koje bi osigurale preciznu participaciju RS u različitim segmentima programa.

Vlada u Banja Luci inzistirala je na stajalištu kako je obrazovanje u BiH u isključivoj ovlasti entiteta te kako država tu ne smije igrati nikakvu značajniju ulogu.

"Bit će sudjelovanja i program se nastavlja"

Nakon višednevnih prijepora o programu "Erasmus +" predsjednica vlade RS Željka Cvijanović u petak navečer je potvrdila kako su iz tog entiteta ipak promijenili mišljenje te će dati suglasnost za sudjelovanje.

Dodala je kako su dobili posebno pismo povjerenika EU za proširenje Štefana Fuelea koji je navodno pojasnio da se BiH u "Erasmus +" može uključiti i bez uspostave posebne agencije na državnoj razini a jedini uvjet za sada je da plati ulaznu pristojbu.

"Bit će sudjelovanja i program se nastavlja", izjavila je Cvijanović.

"Erasmus +" predviđa dva oblika sudjelovanja zainteresiranih država - djelomični i potpuni.

Iako to Cvijenović nije kazala proizlazi kako će BiH za sada pristupiti samo djelomičnom sudjelovanju jer u tom slučaju uspostava agencije za koordinaciju na državnoj razini nije nužna.

Iz koalicije nevladinih udruga pod nazivom "Prvi ožujka" koja je aktivno angažirana na promoviranju pojačanog povratka Bošnjaka i Hrvata u RS uz potporu studentskim prosvjedima u subotu su istaknuli i upozorenje kako je "Erasmus +" tek pokazatelj dugoročnih nakana vlasti u Banja Luci.

"Bit je da RS time pokušava poslati poruku kako je spremna zaustaviti proces eurointegracija ali i opći društveni napredak i boljitak građana i građanki na prostoru cijele BiH ukoliko bi taj proces ocijenili ugrožavajućim po institucije entiteta", upozoravaju iz te koalicije uz poziv EU-u da prestane izmišljati specifična rješenja za BiH jer će ona u konačnici samo dovesti do dezintegracije države.

Priredio(la):