TUZLARIJE - D O S J E

17.12.2013.
Kvalitet zraka
Preporuka Zeničanima da ne borave na otvorenom
U Tuzli je zrak prekomjerno zagađen ali ispod granice alarmaIz Službe za komunalne poslove i ekologiju Općine Zenica građanima je jučer upućena preporuka da što manje borave na otvorenom jer su registrovane visoke vrijednosti sumpor-dioksida i prašine u zraku.

Tuzlarije


Ova preporuka posebno se odnosi na starije osobe, hronične bolesnike i djecu.

Istovremeno, Eko forum Zenica upozorava da je tokom jučerašnjeg dana bilo razloga i za proglašenje uzbune, jer su vrijednosti sumpor-dioksida u zraku na svim mjernim mjestima premašile dozvoljene godišnje količine zagađenja. Pozvali su nadležne da poštuju Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti. U suprotnom će na zahtjev građana organizovati proteste na ulicama i tražiti ostavke svih koji nisu uradili svoj dio posla.

Tuzla
Sunce jučer nije uspjelo da razbije maglu, zadržala se cijeli dan ali rezultati mjerenja nisu pokazali drastično povećanje parametara zagađenog zraka.

Tuzlarije


Zanimljivo je da je na lokalitetu kod BKC-a zadržana ista vrijednost za sumpordioksid u odnosu na nedjelju, dok je do porasta došlo na lokalitetu Skvera gdje je koncentracija premašila i onu kod BKC-a, na kojoj je u petak situacija bila kritična.

A.M.

Vezani tekst:
U petak smo bili na korak do granice uzbune za SO2

Priredio(la): FTV