TUZLARIJE - D O S J E

11.12.2013.
Majke Srebrenice poručile:
Stradanja se ne smiju zaboraviti


Hladan decembarski dan nije spriječio Srebreničanke da i ovog 11. u mjesecu podsjete javnost na genocid počinjen u julu 1995.godine u Srebrenici.

Tuzlarije


Žene Srebrenice su po ko zna koji put održale mirni protest i podsjetile na nedopustivo spor proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka njihovih najbližih.

- Mi dok smo žive ćemo insistirati da se pronađu kosti naših najmilijih. I dalje ćemo uporni raditi na ispunjenju zahtjeva da se pronađu i identifikuju sve žrtve genocida. Dok majke Srebrenice umiru, ratni zločinci se puštaju na slobodu, to je nedopustivo. Malo više bi nam trebali pomoći političari, oni se zapravo uključe samo kad se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici. Oni nam dođu u Potočare i drže predavanja, a nama na dan dženaze nije do toga. Moja sestra je u srebreničkom genocidu izgubila dva sina, dva zeta...Mogu samo da zamislim kako se osjećaju ove majke koje protestvuju, i tokom cijele godine se same bore - kazala je Naza Hasanović iz Udruženja "Žene Srebrenice".

Tuzlarije


Svakog 11. sa Srebreničankama je i Tuzlak Nihad Suljić, student Filozofskog fakulteta.

Tuzlarije


- Rođen sam u Tuzli, nisam doživio genocid, ali smatram da je nedopustivo da mirno posmatramo kako se i danas, nakon toliko godina od rata, dešava prevelika nepravda prema preživjelim žrtvama. Svakog 11. podržim ove proteste jer mislim da ni Tuzlaci ne bi bili pošteđeni da su četničke snage u ratu bile jače, sigurno bi i mi ovdje doživjeli masakr. Osnovno ljudsko pravo svakog čovjeka bez obzira na naciju, vjeru i opredjeljenje je pravo na život, i to je nešto što niko nema pravo da oduzima - rekao je Suljić dodajući da je sramotno da se osuđeni ratni zločinci puštaju na slobodu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Mirnim protestima Udruženja "Žene Srebrenice“ pridružili su se mladi Demokratske fronte Tuzla, Savez logoraša Bosne i Hercegovine, Udruženje logoraša Brčko Distrikta, Asocijacija žena OOSDA Tuzla i malobrojni građani.

S.P.

Priredio(la):