TUZLARIJE - D O S J E

06.01.2014.
˝Čestitka˝ za Republiku Srpsku
Nije ogledalo krivo za našu lošu sliku u njemu!


Tuzlarije


U prostorijama Fondacije Istina Pravda Pomirenje danas je održana press konferencija na kojoj je predstavljen projekat "Podsjećanja", kojeg realizuje 25 nevladinih organizacija.

Devetog januara slavi se Dan Republike Srpske. U povodu tog dana na adresu institucija, organizacija, urduženja, odbornika i drugih, upućena je razglednica na kojoj je slika Tomašice uz tekst: "Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite - ovo su njeni temelji".

Reakcije na ovu razglednicu bile su dosta burne, a idejnim tvorcima projekta "Prisjećanje", između ostalog je rečeno da su morbidni. Predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje, Sinan Alić, poručuje da nije morbidna razglednica nego ono na čemu je temeljena Republika Srpska. U nastavku je Saopštenje za javnost kojeg su uputile nevladine organizacije koje potpisuju razglednicu.

Tuzlarije


TuzlarijeSaopštenje Fondacije Istina Pravda Pomirenje povodom promocije i negativnih reakcija na projekat „Podsjećanja“:Nije ogledalo krivo za našu lošu sliku u njemu!

Projekat kojeg pod nazivom „Podsjećanje“ realizuje 25 nevladinih organizacija nije nikakva politička manipulacija, a pogotovo nije čestitka. Kome i šta bi trebalo čestitati?

Nije ni podmetanje srpskom narodu. Razglednica je samo podsjećanje na jednu istorijsku činjenicu, a ona je neumoljiva: sve što se događalo u periodu od 9. januara 1992. godine pa sve do Dejtonskog sporazuma predstavlja hronologiju zločina nad ne-Srbima u Bosni i Hercegovini.

To što se današnje političko rukvodstvo Republike Srpske nije distanciralo od vremena u kome je zločin podignut na nivo legitimnog sredstva za postizanje cilja, je problem tog rukovodstva, ali i naroda u čije ime djeluje.

Umjesto jasnog distanciranja od tog vremena, nalogodavaca i izvršilaca zločina, od kojih su mnogi osuđeni ili im se sudi u Hagu, uključujući vojni i politički vrh RS-a, sadašnje rukovodstvo sujdjeluje u minimiziranju počinjenih zločina. Sudjeluje u njegovom negiranju i zatiranju tragova tih zločina i na taj način zaustavljaju proces suočavanja sa prošlošću. A sve to šutke posmatra akademska zajednica i nevladin sektor RS-a.

Licemjerno je slaviti 9. januar kao Dan Republike Srpske, a sablažnjavati se podsjećanja na sve zločine koji su počinjeni u njeno ime: od Kozarca i Prijedora (kosti Tomašice danas dramatično podsjećaju na zločin iza kojeg je bio sistem), preko Koričanskih stijena do hangara Trnopolja i Omarske, od „Žive lomače“ u višegradskoj Pionirskoj ulici do snjeperskog terorisanja građana Sarajeva; od Markala, preko Kapije do Srebrenice.

Razglednica je samo podsjećanje ne te stravične zločine. Ona i opominje, a ako se neko zbog toga osjetio i odgovornim onda je to prvenstveno njegov problem.

I na kraju gdje se krije morbidnost: u kostima Tomašice, ali i drugih stratišta ili u činjenici da su te kosti rezultat jedne sumanute i mračne politike koja se rahabilitira i obilježavanjem 9. januara.

Nije ogledalo krivo za našu lošu sliku u njemu!S.Mešić


Priredio(la):