TUZLARIJE - D O S J E

11.01.2014.
Održan mirni protest Žena Srebrenice
Ne zaboravite žrtve Podrinja


Tuzlarije


Od Pinge, preko Skvera do trga Žrtava Srebrenice, članice Udruženja "Žene Srebrenice" noseći fotografije ubijenih u najvećem genocidu nakon Drugog svjetskog rata, podsjećaju na 11. juli 1995. godine.
Iako je ubijanje civila, od strane Ujedninjenih naroda zaštićene enklave, trajao danima, svaki 11. u mjesecu je dan kada one, koje su izgubile svoje najmilije, poručuju da dok su žive neće prestati da traže pravdu i kaznu za zločince.
Pod komandnom odgovornošću Ratka Mladića, uz odobravanje Slobodana Miloševića, ubijeni su civili, od kojih mnogima, ni nakon 18 godina od masakra, nisu pronađeni posmrtni ostaci.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Masovne grobnice, koje još sve nisu ni pronađene i obilježene, i danas su bile tema o kojoj su govorile majke Podrinja. Neke od ovih žena vrlo su mirne, bez riječi stoje sa jastučnicom na kojoj je izvezeno ime njenog djeteta, neke glasno negoduju i prozivaju političare, nadležne, i sve koji ne čine ni najmanji napor da nedužne žrtve, bar nakon toliko godina od masakra, budu dostojanstveno ukupane.

Sve su se potpisale na "čestitku" koja je 9. januara, na dan osnivanja Republike Srpske upućena nadležnima u manjem bh. entitenu. Poručuju još da su mogle poslale bi im svaku sliku ubijenih u minulom ratu. Svaka slika, jedna je priča, jedan život. Svaka osoba sa slike živjela je na svoj način, svaka umrla na isti, kao nedužna civilna žrtva rata vođenog na području Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Tuzlarije


Tuzlarije


Ne zaboravite lica sa slika, poručuju njihove majke, sestre, supruge.

Majke Srebrenice danas u podržali članovi Udruženja logoraša Brčko Distrikta, Aktiv žena Gornje Tuzle, vijećnik Općinskog vijeća Tuzle Edin Haračić i drugi.

S.M.

Priredio(la):