TUZLARIJE - D O S J E

11.01.2014.
Federacija BiH
MMF odgodio razmatranje produžetka stand by aranžmana


Glavni odbor MMF-a neće zasjedati 22. januara, kako je predviđeno, niti razmatrati produženje stand by aranžmana Federaciji BiH. Naredni sastanak nije zakazan, zbog toga što nema ovlaštene osobe koja bi potpisala pismo namjere. Rješenja za zamjenu smijenjenog ministra finansija FBiH Ante Krajine još uvijek nema.

TuzlarijeMeđunarodni monetarni fond čeka, a politika u Federaciji testira strpljenje ove institucije. Iako prag tolerancije još nije dosegnut, pitanje je dana kada će biti. Za to vrijeme iz MMF-a ponovo upozoravaju: “Za provođenje ekonomskih politika u 2014. godini koje MMF može podržati u okviru stand by aranžmana, od presudne je važnosti potpuno operativno i funkcionalno Ministarstvo finansija Federacije BiH. U okviru stand by aranžmana postoji niz inicijativa koje zahtijevaju aktivnu ulogu i podršku Ministarstva finansija FBiH, uključujući i ministra finansija. Nastavljamo pažljivo pratiti situaciju. Brzo rješenje bi nam omogućilo nastavak procedure za razmatranje petog pregleda stand by aranžmana i zahtjeva bh. vlasti za produžetak aranžmana”, stoji u saopćenju rezidentnog predstavnika MMF-a i BiH Rubena Atoyana.z Vlade Federacije upozoravaju da i kad bi se riješilo pitanje pisma namjere i bez potpisa ministra finansija otišlo prema MMF-u ne bi mnogo popravilo situaciju. “Sve do potpisivanja i slanja pisma namjere odgađa se naša posljednja tranša koja za Federaciju iznosi 61, 4 milion. To je posljednja tranša iz 2013., a dodatno komplikuje stvari to što je za ovo dopunsko pismo namjere vezana i potencijalno devetomjesečno produženje aranžmana. Mi smo to već planirali kod usvajanja budžeta za 2014. godinu”, kaže član Savjetodavne grupe Fiskalnog Vijeća BiH Goran Miraščić.

Jedno od mogućih rješenja je pristupanje izmjeni Zakona o izvršenju budžeta Federacije, koji jasno kaže da je jedino ministar finansija - i niko drugi - prvi potpisnik budžetskih transakcija.

Ustavna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebala bi se sastati u srijedu, tvrdi predsjednik te komisije Mahmut Alagić. “Ova situacija je, također, jedan od razloga zašto Federacija treba dobiti novi ustav”, smatra Alagić.

Problemi se ne završavaju s obavezama prema MMF-u. Naime, sljedeće sedmice na naplatu dolaze brojnje unutrašnje budžetske obaveze, invalidnine civilnoj i boračkoj populaciji, koje već najavljuju eventualne proteste. “Ja im poručujem da bi bilo bolje da se urazme. Od ovih naknada žive kompletne porodice”, ističe predsjednik Saveza invalida FBiH Zijad Arapčić.

Sada je sve na Ustavnom sudu Federacije, koji bi trebao ponuditi privremeno rješenje za izlazak iz finanasijske blokade ili, eventualno, osporiti odluku predsjednika Federacije Živka Budimira o smjeni Ante Krajine sa mjesta ministra finansija FBiH.

Priredio(la): FTV