TUZLARIJE - D O S J E

09.01.2014.
Dodik najavio mjere protiv ˝bošnjačkih˝ udruženja zbog govora mržnje


Tuzlarije


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će entitetske institucije preduzeti sve zakonom predviđene mjere protiv "bošnjačkih" udruženja zbog govora mržnje u "čestitkama" upućenim na adrese zvaničnika RS povodom Dana republike.

"Mi ne možemo ljude koji ne vole Republiku Srpsku privoliti da je vole, ali bi morali da poštuju RS, jer je ona dio ustavnog sistema BiH. Ko ne poštuje Republiku Srpsku, ne poštuje ni BiH, za šta se oni nešto zalažu", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci poslije svečane akademije povodom Dana republike.

On smatra da se bespotrebno i previše daje značaj prijetećim "čestitkama" bošnjačkih organizacija iz Federacije BiH, dodavši da "ima ljudi koji ne vole Republiku Srpsku i to je njihov problem".

Na "čestitkama" upućenim pred proslavu dana RS, 9. januara, su fotografije ljudskih kostiju i leševa i natpis: "Ako obilježavate Dan RS, ne zaboravite - ovo su njeni temelji". Na ovaj način udruženja su protestirala, ne protiv Republike Srpske, već protiv obilježavanja njenog dana 9. januara, kada je RS 1992. godine utemeljio SDS koga je vodio Radovan Karadžić. Njemu se trenutno pred Tribunalom u Hagu sudi između ostalog i za genocid.

Tuzlarije


Kako su saopćili u udruženjima, koja nisu u pravilu "bošnjačka", oni nemaju ništa protiv obilježavanja Dana Republike Srpske na datum kada je ovaj entitet prvi put međunarodno priznat, a to je datum parafiranja sporazuma u Dejtonu ili eventualno datum kada je sporazum definitivno potpisan u Parizu u decembru 1995. godine.

Priredio(la): BHT