TUZLARIJE - D O S J E

14.01.2014.
Ko ima devet ruku - ima većinu u Vladi Federacije
U Vladi Federacije i dalje se sve vrti oko famoznog broja 9. Deveta ruka u Vladi uzrok je svih problema u Federaciji. Bio Desnica ili Ante - suština je ista. Ko ima devet ruku - ima većinu. Ko ima većinu - ima javna preduzeća. Ko ima javna preduzeća - ima novac. Ko ima novac - ima dobru kampanju. A od kampanje ovisi novi mandat.

Ante Krajina je bio ministar finansija. Ranije je, prilikom glasanja, pratio Lijanovića i SDA, ali u posljednje vrijeme prati SDP. A s Krajinom SDP ima 9 ruku - odnosno većinu u Vladi. U tom slučaju, 8 ministara iz SDA, HSP-a i NSRB-a imaju samo ulogu statista. Rješenje problema - Živko Budimir mora smijeniti ministra Krajinu čime bi se došlo do omjera 8:8. A u toj situaciji najviše je profitirao ministar Lijanović. Čas je prelazio na stranu SDP-a, čas se vraćao pod okrilje SDA.

Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede, vodoprovrede i šumarstva FBiH, kaže da je svaki njegov glas bio u interesu građana.

Podsjećamo samo na neke slučajeve. Pri imenovanju članova Nadzornog odbora FDS-a Lijanović glasa sa ministrima iz SDP-a i dobija dva člana u Nadzornom odboru. Pri izmjeni Poslovnika o radu Vlade, kojim se dopremijerima daje mogućnost sazivanja sjednice, Lijanović je na strani SDA i ostalih.

U oba slučaja presudnu ulogu imao je Lijanović, odnosno Desnica Radivojević. A upravo je bitka za Desnicu Radivojevića iz 2012. godine najbolji dokaz da je bitka za Antu Krajinu, u suštini, samo bitka za magičnu devetu ruku. Između SDP-a s jedne i ministara iz SDA, HSP-a i NSRB-a s druge strane.

Podsjećamo, sve je krenulo kada su ministri iz SDP-a uz pomoć tadašnjeg SDA-ovog Radivojevića inicirali da se na dnevni red Vlade uvrsti zahtjev za razrješenje upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća koja su u vlasništvu Federacije. Konkretno je riječ o upravnim i nadzornim odborima dvije pošte, dva telekoma i dvije elektroprivrede. Tihić je ostao bez komentara, a Lagumdžija je počeo hvaliti tadašnjeg SDA-ovog ministra.

Onda se u sve uključio Budimir. Na osnovu bjanko ostavke je razriješio Radivojevića, potom je Radivojević postao blizak Lijanoviću, pa se Budimir preispitao i promijenio odluku.

Radivojević je, potom počeo pratiti ono što je radio Lijanović. Malo je bio na strani SDP-a, malo na strani SDA. Zahvaljujući njemu i Lijanoviću, SDP je imenovao direktore federalnih zatvora, a Budimir je dobio svog čovjeka na čelu Fondacije ODRAZ. Onda se, u međuvremenu, raspao HSP. Ante Krajina nije pratio Budimira i njegovu stranku. Na posljednje tri sjednice glasao je zajedno sa ministrima iz SDP-a, zbog čega je ta stranka dobila prevagu u Vladi. S obzirom na to da uskoro slijede imenovanja u nekoliko javnih preduzeća, Krajina je postao ministar viška. Dakle, i jednoj i drugoj strani, i onoj Nikšićevoj i onoj Budimirovoj i Lijanovićevoj, nije bitan ministar finansija niti Ante Krajina. Bitna im je samo deveta ruka koja će im donijeti javna preduzeća. A ko ima preduzeća - ima novac u izbornoj godini.

Priredio(la): FTV