TUZLARIJE - D O S J E

13.01.2014.
Identifikovane dvije žrtve proteklog rata


U Komemo rativnom centru u Tuzli danas su identifikovane dvije žrtve proteklog rata. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na području Bijeljine.

Tuzlarije


Među identifikovanim žrtvama je maloljetnik Samir Muratagić koji je, prema informacijama preživjelih svjedoka, zaklan zajedno sa svojim usvojiteljima u stanu u Bijeljini u oktobru 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2005. u masovnoj grobnici na lokalitetu muslimanskog mezarja Tombak u Bijeljini.

- Samirovi posmrtni ostaci pronađeni su zajedno s posmrtnim ostacima njegovih usvojitelja. On više nema živih srodnika. Njegovi posmrtni ostaci, kao i posmrtni ostaci njegovog usvojitelja Mehmedalije Čehajića, koji je ranije identificiran, biti će ukopani 17. januara na mezarju u Janji, pored mezara Samirove usvojiteljice Paše Čehajić – kazala je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Hadžira Sprečak iz Janje identifikovala je svog muža Muju, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 2005.godine na lokalitetu mezarja Janja kod Bijeljine.

- Mujo nije ubijen, nego je preminuo od posljedica infarkta. Ukopan je u džamijskom haremu u Janji. Porodica je više od dvije decenije tragala za njegovim kostima – kazala je Hadžira.

Danas su trebale biti identifikovane još tri žrtve, ali su preživjeli članovi njihovih porodica bili spriječeni da dođu u Komemorativni centar u Tuzli.


S.P.

Priredio(la):