TUZLARIJE - D O S J E

17.01.2014.
Kakvi političari takvi im i jurišnici
Diletanti u prljavoj kampanji


Tuzlarije


Vjerovatno ste već čuli kako se "pojavio" dokument sa memorandumom SDP-a kojim se daju instrukcije simpatizerima kako da putem interneta diskreditiraju SDP-ove političke protivnike. Sadržaj dokumenta je toliko samooptužujući da je teško povjerovati da i u jednoj partiji, pa i u SDP-u, ima tolikih budala da "instrukcije", koje ne bi smjele nikako dospjeti do javnosti, distribuira dokumentom sa memorandumom partije.

S obzirom da nismo u kategoriji "probranih" portala kojima je dokument dostavljen, slike dokumenta smo preuzeli sa Avazovog portala.

Tuzlarije


Logično razmišljanje upućuje na zaključak da je dokument lažan ali istog trenutka se nameće i pitanje ko bi mogao da bude njegov autor. Ono što smo rekli za SDP važi i za SBB, i SDA, i Demokratsku frontu, koji se spominju u dokumentu kao i druge koje se ne spominju. Teško je povjerovati da u redovima SDP-ovih protivnika imaju diletante tog kalibra da ovako nevješto falsifikuju i poturaju dokument političkim protivnicima.

Ipak, koliko god bi bilo idiotski od SDP-a da napravi i distribuira takav dokument, takođe i od protivnika da takav dokument falsificiraju, idiotizam te vrste nije nemoguć. Potvrđuju to i prve reakcije koje prenosi FTV:

"Nije mi to ništa neobično. Znao sam za to, samo se sad prvi put pojavio dokument koji to potvrđuje. U tome je stvar", kaže predsjednik DF-a Željko Komšić.

"To je ono što je ružno u politici i što nije dobro. Nažalost, ima političkih partija koje se bave tim poslom", komentar je generalnog sekretara SDA Amira Zukića.

"Ono što je nas posebno razočaralo jeste da u tom dopisu stoji da nije relevantno da li je nešto istinito, važno je samo da se anonimno iznese kao činjenica", ističe Mirza Ustamujić, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ako je vjerovati navedenim izjavama, ni Komšiću, a ni predstavnicima SBB-a i SDA, bezmjerni diletantizam nije sumnjiv, autentičnost dokumenta prihvataju zdravo za gotovo.

S druge strane, u SDP-u, odlučno demantiraju (a šta bi drugo) ikakvu vezu sa navedenim dokumentom i podnose krivičnu prijavu protiv NN osobe "zbog krivičnog djela računalnog krivotvorenja i krivotvorenja službene isprave, odnosno zloupotrebe memoranduma SDP-a, koji je poslužio za kreiranje falsifikata kojim se pokušao diskreditirati SDP".

Ono što je cijeloj priči jedino sigurno jeste da je neko dokument sačinio i distribuirao. Ako bude kakve ozbiljne istrage možda i saznamo ime autora i mentora ali je najtragičnije, bez obzira koliko puta ponovili da je teško povjerovati da u strankama ima tolikih budala, ipak moguće da ih ima. Diletantizam prisutan na našoj političkoj sceni je tolikih razmjera da ama baš ništa nije nemoguće.

Što se tiče korištenja (zloupotrebe) interneta za diskreditiranje političkih protivnika, to nije ništa novo, pojačava se samo intenzitet. Naš portal nije samo svjedok već je u izvjesnoj mjeri i žrtva takvih aktivnosti jer smo na kraju morali ukinuti vrlo čitane komentare čitalaca i prilično smanjiti korištenje anketa. Obaveza da čitamo i brišemo neprimjerene komentare postala je noćna mora kada smo se uvjerili da se sa istih računara registruje po desetak i više nickova koji onda bjesomučno ispisuju bljuvotine protiv svojih protivnika i hvalospjeve svojim liderima. Upravo ta činjenica nas je navela da se upitamo kakvu potrebu bi imao SDP, ili bilo koja druga stranka, da danas piše uputstvo stranačkim jurišnicima koji već dobro znaju svoj posao ispečen na prošlim opštinskim i prethodnim opštim izborima. To se radilo, radi se i radiće se i u kampanji za naredne izbore. Jurišnike ne zanima koliko njihova aktivnost objektivno pomaže kampanji, oni su lično motivisani jer su najistaknutiji među njima nagrađeni dobrim položajima nakon proteklih izbora.

A.M.

Priredio(la):