TUZLARIJE - D O S J E

21.01.2014.
Faris Gavrankapetanović imenovao sebe u 15 komisija
Gladni se mogu ˝najesti˝, siti nikad


Tuzlarije


Faris Gavrankapetanović je bio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo nekih 18 mjeseci. Imao je redovnu plaću, koja je bila viša od 5.000 KM, ali to mu nije bilo dovoljno pa je sebe imenovao u čak 15 komisija Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

Godinu i po primao je po 500 maraka kao član Upravljačkog odbora za informatizaciju u Kantonu Sarajevo. Isto toliko kao supervizor u Komisiji za definisanje dugoročnih ciljeva u zdravstvu. Po 500 maraka mu je uplaćivano svaki mjesec za rad u Komisiji za provođenje postupaka po Zakonu o javnim nabavkama, i za članstvo u Stručnom timu za projekat racionalizacije farmakoterapije. Naplatio je i kontrolu propisivanja lijekova na recept. U 2013. godini svaki mjesec je dobijao po 1.000 maraka za pripremu sjednica Upravnog i Nadzornog odbora. Bio je član i pet tenderskih komisija - za nabavku pelena, vakcina, integralnog informacijskog sistema, licenci i kreditiranja.

Sve u svemu, za 18 mjeseci naplatio je 144.539 maraka, što u prosjeku iznosi nešto više od 8.000 KM mjesečno pa ispada da je osnovnu plaću članstvom u komisijama nazidao za još 3.000 KM mjesečno.

Neće biti iznenađenje ako je to u Brankovićevom stilu "sve po zakonu". Od krivične odgovornosti zanimljivije je to ponašanje grabljivice jer Faris nije izuzetak, prije će biti da je njegov slučaj standardni obrazac ponašanja ljudi na pozicijama. Zato i rekosmo u naslovu da se gladni mogu "najesti", siti nikad.

A.M.

Priredio(la): Izvor: FTV