TUZLARIJE - D O S J E

13.12.2006.
Decertificirani policajci nastavili štrajk glađu
Hitna pomoć triput intervenirala
Nakon što su preksinoć stupili u štrajk glađu i prespavali u Policijskoj akademiji FMUP-a u Sarajevu, decertificirani policajci iz FBiH i RS jučer su prešli u zgradu Sindikata BiH, gdje će ostati do ispunjenja zahtjeva za početak revizije certifikacijskog procesa.
Usljed štrajka, ali i ranije narušenog zdravlja, dvojica štrajkača već u prijepodnevnim satima osjećali su ozbiljne tegobe, zbog čega je intervenirala ekipa Hitne pomoći.

Ista sudbina

Kasnije je pozlilo i Jasminu Mehinagiću iz Kaknja, kojem je prokrvarila rana od operacije na stomaku. Ipak, nakon ukazane pomoći, vratio se u zgradu i nastavio štrajkovati.
- Dijelili smo sudbinu u patroli, dijelit ćemo je i ovdje. Po cijenu života, ja ove ljude ne ostavljam - kazao je okupljenim novinarima Mehinagić.
Štrajkači su naglasili da neće odustati od zahtjeva jer "drugu alternativu nemaju". Do 16 sati niko od zvaničnika nije ih posjetio, a podršku su dobili od Edhema Bibera i Ranke Mišić, predsjednika sindikata BiH i RS, te granskih entitetskih sindikata i Sindikata MUP-a TK.
Kako nam je rekao Nenad Starčević, predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca RS, u 15.30 sati su Predsjedništvu BiH uputili zahtjev za hitan sastanak.

Mogući kompromisi

Pored revizije, koja je najpravednije rješenje, prema njegovim riječima, mogući su kompromisi da im se odobri status suspendiranih radnika policije do konačnog rješenja ili zapošljavanje u administraciji policije.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potvrdio nam je da će članovi Predsjedništva danas primiti predstavnike decertificiranih policajaca.

Z. P.Šišić obećao podršku

Decertificirani policajci kažu da im pristižu izrazi podrške s raznih strana, ali i običnih građana. Dodaju da imaju veoma jaku podršku od strane Saveza demobilisanih boraca FBiH te da im je predsjednik Mehmed Šišić obećao da će ukoliko bude potrebno, izvesti 200 hiljada boraca na ulice.(Avaz)

Priredio(la): S.M.