TUZLARIJE - D O S J E

21.01.2014.
Za poduzetničke zone u BiH 1,5 milion KM
Potpisani ugovori sa načelnicima 16 općina


Tuzlarije


Federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i načelnici 16 općina u Federaciji BiH jučer su u Vladi FBiH u Sarajevu potpisali ugovore o poticaju jedinica lokalne uprave za uspostavu i izgradnju poduzetničkih zona.

Ugovore o poticajnim sredstvima potpisali su načelnici i predstavnici općina Stolac, Gračanica, Gradačac, Gornji Vakuf - Uskoplje, Novi Travnik, Posušje, Tešanj, Kiseljak, Tuzla, Bosanski Petrovac, Ravno, Tomislavgrad, Orašje, Grude, Doboj Jug i llijaš.

Ministar Halimović je izjavio da je za poticanje lokalne uprave na izgradnju poduzetničkih zona radi stvaranja preduvjeta za razvoj malih i srednjih poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta na prostoru Federacije BiH u posljednjih devet godina izdvojeno 14, 3 milijuna KM za izgradnju 60 poduzetničkih zona u općinama Federacije BiH, a u 2013. izdvojeno je ukupno 1, 5 milijun KM.

"Posebno bih istakao organiziranost i dobru uspostavu nekoliko zona kojima smo i mi sa nivoa Vlade Federacije BiH pomagali, a to su industrijske zone u općinama Orašje, Tešanj, Zenica i Livno, a jako dobre su i industrijske zone u Bihaću i Sanskom Mostu", istakao je Halimović dodajući da će sve lokalne zajednice koje dosad nisu koristile sredstva ovog resornog ministarstva moći već od idućeg mjeseca aplicirati iz budžeta za 2014. godinu za ovaj i slične programe.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je, po njegovim riječima, osim programa u poticanju industrijskih zona u lokalnim zajednicama raspisalo još 12 različitih programa među kojima oni koji se odnose na podršku novoosnovanim subjektima male privrede na području FBiH i podršku u poduzetništvu mladih i žena.

Poticaj izgradnje poduzetničkih zona u FBiH je jedan od 13 projekata koji su financirani od ovog resornog ministarstva u okviru javnog natječaja u 2013. za poticanje razvoja malog gospodarstva u Federacije BiH. Na javni natječaj Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u 2013.godini, za projekt izgradnje poduzetničkih zona prijavilo se 44 općine, od kojih je njih 16 zadovoljile uvjete tražene u natječaju i dobile ukupno 1, 5 milijuna KM.

Načelnica Općine Doboj Jug Jasminka Begić, te načelnici općina Tešanj Suad Huskić, Orašja Đuro Topić, Ilijaša Akif Fazlić i Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić izrazili su zahvalnost resornom ministarstvu što je prepoznalo njihove projekte i omogućilo ulaganje u podzetničke zone njihovih lokalnih zajednica čime se doprinosi očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta i poslovnih aktivnosti.

Dodjela poticajnih sredstava za poslovne zone, kako je istaknuto, dodatno je animirala općinske strukture da pokrenu ili ubrzaju svoje planirane aktivnosti na uspostavi ili razvoju poslovnih zona tako da danas u tim zonama postoji značajan broj privrednih subjekata. Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta, istaknuto je nakon potpisivanja ugovora, kontinuirano potiče jedinice lokalne samouprave oko uspostave i razvoja poduzetničkih zona u Federaciji BiH.

Dosadašnja dodjela bespovratnih (grant) sredstava se odnosila za izradu strateško-planskih dokumenata koji su neophodni prilikom osnivanja izgradnje poslovnih zona i za sufinanciranje infrastrukturnih radova u zonama. Ove aktivnosti se svake godine planiraju i provode počev od 2004. godine.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta nastavlja aktivnosti na uspostavi i razvoju poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Za ovu godinu Ministarstvo je, u suradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima i jedinicama lokalne uprave, planiralo nastavak aktivnosti oko uspostave novih zona, ali prevashodni cilj je stavljanje u funkciju onih poduzetničkih zona koje su u fazi izgradnje s čime bi se povećao broj korisnika u zoni i direktno doprinijeli povećanju zaposlenih u Federaciji BiH.

Priredio(la): Fena