TUZLARIJE - D O S J E

26.01.2014.
Kakanj smatra da mu je neadekvatna nadoknada za eksploataciju prirodnih resursa
Gdje u tekstu piše Kakanj možete čitati i Tuzla


Veliki energetski kapaciteti trebali bi biti oslonac za razvoj lokalnih zajednica, ali, nažalost, nisu. Postaju teret sredinama u kojima su locirani zbog štete koju pričinjavaju okolini, ali i neadekvatne nadoknade za eksploataciju prirodnih resursa. Jedan od primjera je općina Kakanj, na čijem su području rudnik mrkog uglja i termoelektrana.

Tuzlarije


Godinama općinska administracija u Kaknju insistira da eksploatacija prirodnih resursa ne bude na štetu općine, tačnije da se poštuju propisi. Za raziliku od lokalnih zajednica, kojima po osnovu korištenja hidropotencijala Elektroprivreda BiH nadoknađuje sredstva, u općini Kakanj eksploatacija uglja, kao energenta za termoelektranu, nikada nije valorizirana.

"Milioni tona uglja - lokalnog resursa spaljuju se ovdje, a da na ime toga nema ni marke, drugi rudnici plaćaju. Tu je prostor da se Kaknju vrati na adekvatan način ono što se uzima", kaže Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj

Međutim, u kakanjskom rudniku tvrde da ugalj, nafta i plin ne moraju biti predmet koncesija. Rudnik je dobio i stav kantonalnog ministarstva privrede da nije opravdano uvoditi koncesije na ovo gorivo. U Općini Kakanj ističu da nije sporan samo izostanak koncesionih nakanada.

Među Kakanjcima vlada mišljenje da industrija ima neki maćehinski odnos prema gradu.

U Kaknju tvrde i da nemaju adekvatnu satisfakciju za ekološke posljedice uzrokovane proizvodnjom struje u tamošnjoj termoelektrani.

"EP plaća 17 eura za zagađenje po toni, a ima procjena koje govore da su te štete negdje oko 7.000 eura. Puno još prostora ima da EP vrati Općini Kakanj ono što joj pripada", kaže Salven Katičić, predsjedavajući OV Kakanj.

Edin Terzić, ministar prometa, komunikacija, zašite okoliša ZDK-a smatra da se tu mora napraviti jedan državni projekt na nivou korporacije Elektroprivrede da se izgradnjom novih termoenergetskih blokova rješavaju ta pitanja.

Iz Elektroprivrede su pismeno izvijestili da su samo po osnovu naknada za zagađenje zraka u 2012. godini platili 3, 5 miliona maraka. Tu su i investicije od 3 miliona u infrastrukturne objekte na području pet kakanjskih mjesnih zajednica iz Programa prijateljskog okruženja. Ovim odgovorom ipak nisu zadovoljni žitelji Kaknja koji su uvjereni da su ovo samo mrvice onoga što im pripada po osnovu eksploatacije prirodnih resursa, ali i štete koju trpe zagađenja zraka, tla i vode.

Priredio(la): FTV