TUZLARIJE - D O S J E

04.02.2014.
Poticanje dobrih građanskih navika
Pokrenut projekat Sredi svoj grad


Organizacija Sredi Svoj Grad pokrenula je istoimeni projekat, a njegovu posebnost predstavja internet platforma Ulica.ba. To je alat pomoću kojeg građani direktno komuniciraju sa nadležnim općinskim službama i prijavljuju probleme sa kojima se susreću u svome okruženju. Treba reći da pokretači projekta planiraju kontaktirati i Općinu Tuzla, ali da Tuzlaci već sada mogu da prijavljuju svoje probleme.

Tuzlarije


Projekat je kao kvalitetan i značajan za građane prepoznala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, te podržala njegovu realizaciju kroz Democracy Commision Small Grant Program.


ULICA.BA je mjesto gdje građani mogu na brz i jednostavan način prijaviti probleme poput onečišćenih površina, razbijenih uličnih svjetiljki, oštećenih dječijih igrališta, rupa na putu i slično. To je i mjesto gdje mogu komunicirati sa drugim članovima ULICA.BA, davati svoje komentare i glas za određeni problem, pa čak i organizirati zajedničke akcije u cilju rješavanja određenog problema. S druge strane, nadležne vlasti imaju priliku da putem ULICA.BA steknu vjerodostojnu sliku o potrebama građana, te da u skladu s istim rješavaju postojeće probleme. Za općine ovo je pristupačan, moderan i transparentan način komunikacije sa građanima, gdje će pokazati da osluškuju glas i potrebe svojih građana.

Cilj projekta je poticanje dobrih građanskih navika u Bosni i Hercegovini i povećaj osjećaja zajedništva, odgovornosti i brige o društvenoj zajednici i općem dobru. Stoga, slijedi velika promotivna kampanja kojom želimo informisati građane o postojanju novog, jednostavnog alata za komuniciranje s vlastima, te motivirati ih na preuzimanje inicijative u poboljšanju okruženja u kojem žive.

Više informacija o organiciji i projektu:
www.ulica.ba
https://www.youtube.com/watch?v=oj873yVsUJ0
www.sredisvojgrad.org
www.sredisvojgrad.org

Vedrana Zaimović

Priredio(la):