TUZLARIJE - D O S J E

07.02.2014.
Direktor Arhiva BiH:
Izgorjeli su najvredniji dokumenti koji su sačuvani u ratovima

Huligani koji su učestvovali na demonstracijama u Sarajevu zapalili su zgradu Predsjedništva i Općine Centar, odnosno Vlade Kantona Sarajevo. Nažalost, izgorjelo je i kulturno i historijsko blago čija vrijednost se ne može procijeniti.

Tuzlarije


Direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović za je kazao da će se pravi razmjeri štete znati tek u narednim danima, ali da već sada može saopćiti da vijesti nisu dobre.

"Zapaljen je jedan od depoa Arhiva BiH. U njemu je nažalost smještena najvrijednija građa i najvrijedniji fondovi s kojima je Arhiv raspolagao. Sad po sjećanju mogu reći da su to: Zbirka poklona i otkupa, Zbirka personalnih dosjea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosjea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudačko-šerijatsku školu u BiH... To je dio kojeg se trenutno mogu sjetiti da je u tom depou", kaže Zahirović.

Veći dio ovog fonda je potpuno izgorio, a za nešto od ovoga se u Arhivu nadaju da će možda moći spasiti konzervacijama. Nemoguće je od dima još uvijek tačno vidjeti šta se eventualno može spasiti.

"Ta građa koja nije stradala u tri rata, u Prvom i Drugom svjetskom, te u ovom posljednjem, izgorjela je evo danas. Jedino što u ovom trenutku mogu reći je da je ovo ogromna kulturna sramota. Kada arhivi gore to je kulturna sramota jednog društva. Ne može se utvrditi vrijednost te arhivske građe", kazao nam je Zahirović.

Priredio(la): Klix.ba