TUZLARIJE - D O S J E

09.02.2014.
Bosna i Hercegovina, juče, danas, sutra


Zamolili smo profesoricu Smiljanu Vovnu da za Tuzlarije napiše osvrt na demonstracije, o akumuliranom nezadovoljstvu naroda, političarima, o svemu sto smatra da je važno.
Tekst smo dobili, profesorici Vovni se zahvaljujemo, a u nastavku ga prenosimo u cijelosti.TuzlarijeU sveopštem haosu koji neki bi rekli vlada zadnjih dana, ali on ima genezu zadnjih 19 godina, nisam mogla ostati nijema i ne progovoriti, prvo u svoje ime, a onda u ime razuma BIH nacije. Gledamo preko medija (režimskih i onih manje) kako se ruši ustavni poredak, kako "huligani" uništavaju ono što je ova vlast stekla. Narod se usudio da se pobuni protiv onih koji su iz rata izašli kao tajkuni "teži " za 9 mil $ a oni nemaju ni za kiflu.

Narod je bijesan zato što neki više sretni maju posao, a nemaju platu, jer ne može obadvoje zajedno, dok ogromna armija nema niti jedno. Narod treba da bude presretan ko je uspio da "uleti" na spisak narodne kuhinje da bi vjerske zajednice bile dobročinitelji u ime tog svog naroda o kome se jako brinu. Uspjeli su vlastodršci da okrenu narod na narod, policiju na čovjeka, a gladni i jedni i drugi.

I niko, ama baš niko se ne pita šta je pravi razlog. Devetnaest godina nam bacaju prašinu u oči floskulom o VITALNOM NACIONALNOM INTERESU, a narod gladan. Gladan učitelj, gladan radnik, gladan policajac, gladan vozač, gladni I SRBI I HRVATI I BOŠNJACI, gladni svi sem NJIH.

Gospodo! Vitalni nacionalni interes se ne jede, nama nije bitno kako se zovu predsjednici svih mogućih tijela koje ste Vi izmislili. Nama nije bitno koliko je posto kojih u komisijama u kojima Vi sjedite jer Vi mjenjate i vjeru i naciju po potrebi da bi zadovoljili.

Nama je bitno da radnik ima posao, da se student po završetku studija ima gdje zaposliti, da se bolesni mogu liječiti. Da možemo časno živjeti u ovoj našoj jedinoj BiH. Ona je naša, nije Vaša, to ste zaboravili. Nju su branili očevi i sinovi svih naroda koji ovdje žive. Časno, pošteno, herojski. Gospodo, Vi nemate morala da podnesete ostavke i priznate svoj poraz. Bojite se da bi se neko mogao sjetiti i da uvede ODGOVORNOST za sve ono što ste zadnjih 19 god radili, da ne daj Bože morate vratiti opljačkane pare ili još gore, otići u zatvor.

Spominjete pljačku imovine, samo ne znam o kojoj pričate, o onoj u posljednih 19 godina ili ovih zadnjih dana. Nazivate građane huliganima ali Vi jedino izgleda razumijete jezik sile, jer gospodo mi smo Vama pištali, trubili, mirno šetali, upozoravali, molili ali Vi ne razumijete taj jezik.

Vi niste ni gladni ni žedni, Vama nije hladno. Vi se po bjelosvjetskim destinacijama "dogovarate" da se ne dogovorite jer time produžujete svoj mandat. Gospodo, VI ste nemoralna masa koja nema senzibilitet za običan narod.

Jesmo zapalili zgrade (nema opravdanja) ali smo juče čistili nered koji smo napravili, a Vi svoj nećete i ne možete očistiti. Juče smo zajedno sa policijom čuvali da se ne devastira još više jer to su naše zgrade mi smo ih gradili, one nama trebaju ali bez Vas.

A Vi ne gubite vrijeme, pravite nove koalicije po ekskluzivnim restoranima, smišljate koje "nove "ljude uvesti u Vlast pod plaštom nestranačkih ali podobnih.

Rješenja su jednostavna. Krivce kazniti, procesuirati, otvoriti ladice fioka tužilaštava i iz prašine izvući predmete o krivičnim djelima. Graditi državu na iskustvima Evropskih zemalja, ako ne znate prepišite. Mnogi ministri su tako i došli na vlast, prepisivanjem. Skinite sramni plašt sa naših leđa da su ovdje zajednice plemena jer mi to nismo. Bosna i Hercegovina je bila dio Evrope i prija Vas. Znamo mi dobro šta je civilizacija, kultura, baštinimo mi to dugo. Gospodo, BiH ima i biće je ali bez Vas.

Smiljana Vovna, prof.

Priredio(la):