TUZLARIJE - D O S J E

11.02.2014.
Podsjećanje na 11. juli 1995. godine
Okupljanje bez mirne šetnje ˝Žena Srebrenice˝


Žene Srebrenice ogorčene su zbog sporog procesa traženja nestalih, ali i nedovoljnog angažmana nadležnih instituacija oko ekshumacija na prostoru Podrinja, rečeno je na današnjem protestu žena Srebrenice u Tuzli. Ovog 11. februarskog dana nije bilo uobičajne šetnje od Pinge, preko Skvera do trga Žrtava Srebrenice jer su članice Udruženja „Žene Srebrenice“ odlučile da okupljanje bude samo u centru Tuzle na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Tuzlarije


Okupljene Srebreničanke još jednom su mirnim okupljanjem ukazale na pomenute problem i pozvale sve relevantne institucije da ne zatvaraju oči pred njihovim zahtjevima i konačno počnu raditi svoj posao.

- Već 19 godina se borimo za istinu i pravdu, nastojimo da dođemo do kostiju svojih najmilijih i da ih dostojno ukopamo. Nedopustivo je da je proces traženja nestalih gotovo i obustavljen, a da mi i dalje tragamo za kostima naših najmilijih. Svjedoci smo da je sve manje ekshumacija i da će vrijeme učiniti svoje tako da će za izvjesno vrijeme biti besmisleno i pokušavati uraditi nešto više jer tragovi zločina sve više nestaju, a tako i kosti naših najmilijih – kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Uz fotografije ubijenih u najvećem genocidu nakon Drugog svjetskog rata kojima majke podsjećaju na 11. juli 1995. godine, učesnici ovog protesta osudili su vandalizam koji je pratio glas naroda protiv onih koji vladaju.

Tuzlarije


Dokle god se ne riješi problem nestalih osoba, mi nećemo prestati insistirati na našim zahtjevima, kazala je Nura Begović, potpredsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.Žene Srebrenice su podsjetile i na veliki broj zločinaca koji i dalje šetaju ulicama njihove Srebrenice i niko ne poduzima ništa da ih izvede pred lice pravde.

Tuzlarije


Današnje proteste obilježio je i incident. Naime, na protestima se pojavio i hadžija Senad Hadžić iz Banovića u pratnji još jedne osobe, stao je unutar kruga kojeg su napravile majke Srebrenice i podigao državnu zastavu. Na molbu Nure Begović da stane van oformljenog kruga, Senad Hadžić je krenuo sa salvom uvreda upućenim majkama Srebrenice. „Glupe ste, ja sam nosio tabute po Srebrenici, ne treba vama zastava vama trebaju ćevapi, vi ste nizašta“, samo su neke od uvreda izrečene od strane Senada Hadžića.S.P./B.K.

Priredio(la):