TUZLARIJE - D O S J E

11.02.2014.
BiH: Mljekarska industrija u provaliji


TuzlarijeIsti dan kada je misija Ureda za hranu i veterinarstvo EU (FVO) završila posjetu BiH, koja je imala za cilj provjeru sistema kontrole proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda radi eventualnog izvoza u EU, bilo je jasno da će izvještaj inspekcije FVO-a biti negativan.

"Nedostatak znanja pojedinih čelnika i njihovih savjetnika u veterini doveo je do toga da pripreme za dolazak inspekcije FVO-a nisu provedene na način kako je to trebalo. Inspekcija FVO kontroliše cjelokupni sistem, a ne pojedine mljekare.

Već dvije godine pojedini čelnici u veterini zanemaruju činjenicu da će predmet inspekcije biti cijeli lanac proizvodnje - od muže krava, kontrole mlijeka na farmi, transporta do prerade, što je dovelo do toga da se u posljednja dva mjeseca intenzivno radilo na prikrivanju nedostataka", kazao je izvor Oslobođenja koji je tražio da se njegovo ime ne navodi.

Kako je kazao naš sagovornik, dva nedostatka su ključna: neadekvatno označavanje i kontrola kretanja životinja i nepostojanje jasnog lanca komandovanja i izvještavanja, što čini osnovu svake veterinarske službe. Npr. ako farma u Bihaću ima obilježene krave ušnim markicama, inspektor izabere jednu kravu i u njenim dokumentima vidi da je kupljena u Posušju, onda ide u Posušje i pronađe farmera od kojeg je kupljena krava i od njega također traži podatke o toj kravi, njenim roditeljima, zdravlju itd. "Tokom posjete inspektori FVO-a su na jednoj farmi pronašli da je 500 krava obilježeno ušnim markicama tri dana prije dolaska inspekcije. Poslije toga nisu imali potrebe da kopaju dublje. Ostali detalji više nisu bili bitni kada je najznačajnija stvar neispravna. Također, u jednoj mljekari, koja sirovo mlijeko uvozi iz EU, utvrdili su da se ne slaže količina kupljenog mlijeka i količina proizvoda napravljenih od tog mlijeka, i tu im je rečeno da određenu količinu mlijeka nabavljaju na domaćem tržištu", kazao je naš izvor. "Nažalost, jedina istina u cijeloj ovoj priči je da je mljekarska industrija obmanuta i, što je još žalosnije, i dalje se obmanjuje lažnim izjavama, a stvarno stanje je da BiH, u najboljem slučaju, ni za dvije godine neće izvesti ni jedan litra mlijeka u EU, i to ako još danas počnemo sa ozbiljnim rješavanjem problema", tvrdi naš sagovornik i dodaje kako su mljekare uložile milione i milione maraka u modernizaciju postrojenja, ovako modernih fabrika nema ni u EU i jedine su koje ispunjavaju uslove.

No, to nije najveća tragedija koja je pogodila mljekarsku industriju. Velika tragedija će se tek dogoditi kada bude dostavljen finalni izvještaj inspekcije FVO-a, koji će, naravno, biti dostupan i našim trgovinskim partnerima u okruženju. Svaka od zemalja regije je u nekoj fazi pristupa EU i u svom nastojanju dokazivanja opredijeljenosti EU integracijama moraće dokumentovati da trguju samo sa objektima koji imaju EU broj. Sve zemlje će, kao što potvrđuje iskustvo sa Hrvatskom, postaviti uvjet da se može izvoziti samo mlijeko iz fabrika i farmi koje imaju EU broj. To neće baciti mljekarsku industriju na koljena, nego u provaliju.

Priredio(la): Oslobođenje