TUZLARIJE - D O S J E

10.02.2014.
Protest podrške Bosni i Hercegovini u Beogradu


Poruke su "Hrabra Bosno uz tebe smo", " Pozdrav za antifašističku Tuzlu"...

Jake policijske snage bile su raspoređene po centru Beograda, uoči skupa podrške građanskim protestima u Bosni i Hercegovini. Okupljanje je počelo u centru Beograda kod bivšeg restorana "Ruski car".

Tuzlarije


Učesnici skupa podrške su u nekoliko navrata intervenisali udaljavajući one koji su dobacivali neadekvatne parole. Dosta je i onih koji se ne slažu s protestom te se nepristojnim rječnikom obraćaju učesnicima skupa.

Iako je na skupu svega nekoliko desetina demonstranata, prate ih brojne novinarske ekipe i jako policijsko obezbjeđenje.

Tuzlarije


U pisanom saopštenju dostavljenom medijima, navodi se da protesti u BiH na dramatičan način postavljaju pitanja koja se ućutkavaju godinama.

Tuzlarije


“Njihova spontanost, orijentacija na socijalne i ekonomske probleme i, istovremeno, jasna težnja da se distanciraju od nacionalnih i verskih sukoba, kao i od svih postojećih političkih partija pružaju po prvi put prostor mladim i uglavnom nezaposlenim ljudima da uzmu aktivno učešće u političkom životu, ” stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Tuzla podigla svoj glas i započela borbu za socijalna prava i prevazilaženje podela.

“Najbolja solidarnost koju možemo da pružimo jeste da se i sami organizujemo i konačno na dnevni red postavimo pitanja dvodecenijske pljačke narodnog bogatstva putem ratova i privatizacija”, navodi se u saopštenju.

Priredio(la): buka