TUZLARIJE - D O S J E

13.02.2014.
Šta je BiH uvozila a šta izvozila tokom 2013 godine?
Povećan izvoz električne energije

TuzlarijeVanjskotrgovinski bilans Bosne i Hercegovine uvijek je bio praćen visokim deficitom. No, nedavni podaci koje je objavila Vanjskotrgovinska komora BiH pokazuju da je deficit u 2013. godini koji je smanjen za 7, 34 posto praćen povećanim izvozom i smanjenim uvozom.

Jedan od razloga za ovaj trend svakako je i povećan izvoz električne energije za čak 214, 3 posto, a pozitivni pomaci ostvareni su i u ostalim sektorima kakvi su dijelovi za motorna vozila, obuća, namještaj i automobilska sjedala. Zatim je došlo do smanjenja izvoza naftnih derivata i aluminija. Analizom vodećih izvoznih proizvoda dolazi se do zaključka da su tradicionalni izvozni sektori prošle godine opravdali svoj epitet, pri čemu su proizvodi od metala i drveta te električna energija neki od ključnih izvoznih proizvoda.

Jasno je da se u BiH razvija niz izvozno orijentiranih industrija, ali država i svi nivoi vlasti moraju pomoći daljnji razvoj ovih sektora. Istovremeno, uvozni proizvodi svjedoče o značajnoj energetskoj ovisnosti BiH pri čemu se na uvoz nafte, kamenog uglja, naftnih plinova i ostalih plinovitih ugljikovodika troše značajna sredstva. Evropska unija (EU) i dalje ostaje najvažniji partner bh. kompanijama, a od osam najvećih izvoznih tržišta njih pet su tržišta članica zemalja EU. Osim toga, značajan izvoz se ostvaruje i u Srbiju, Crnu Goru te Tursku. Imajući to u vidu, jasno je da je oporavak domaće ekonomije usko vezan s kretanjima u Evropske unije te s kretanjima u regionu. Slična je situacija i s uvoznim tržištima pa Hrvatska i Srbija u Bosnu i Hercegovinu izvezu proizvode u vrijednosti višoj od 4 milijarde KM, a ostatak se uvozi iz EU te ostalih zemalja.

Trgovinski deficit koji BiH bilježi svake godine svakako je razlog za brigu, s obzirom na odljev novca iz zemlje. Trenutno se ovaj problem dijelom rješava i pomoću doznaka iz dijaspore te uzimanjem kredita od međunarodnih kreditora. Ali za dugoročno rješenje ovog pitanja potrebno je da privreda BiH ostvari zdraviji vanjskotrgovinski bilans. (Vijesti Privredne komore TK)

Priredio(la):