TUZLARIJE - D O S J E

11.02.2014.
Hrvatsko arhivističko društvo
Pismo podrške Arhivističkom udruženju Bosne i Hercegovine


Hrvatsko arhivističko društvo, stručna udruga arhivskih djelatnika u Hrvatskoj, na temelju dugogodišnje suradnje s Arhivističkim udruženjem Bosne i Hercegovine, arhivima i arhivskim radnicima (zaposlenicima) u Bosni i Hercegovini, ovim svojim obraćanjem iskazuje podršku i solidarnost.


Poštovane Kolegice i Kolege,

Hrvatsko arhivističko društvo, stručna udruga arhivskih djelatnika u Hrvatskoj, na temelju dugogodišnje suradnje s Arhivističkim udruženjem Bosne i Hercegovine, arhivima i arhivskim radnicima (zaposlenicima) u Bosni i Hercegovini, ovim svojim obraćanjem iskazuje podršku i solidarnost sa svima vama koji ste okupljeni oko krovne stručne udruge, i svima vama koji radite u arhivima Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Posebnu podršku i solidarnost iskazujemo Arhivu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, njegovom vodstvu i njegovim arhivskim radnicima, zbog nesretnih okolnosti teškog stradanja arhivske baštine neprocjenjive vrijednosti. Niti najbolja volja i zauzetost stručnih radnika, bez podrške društvene i političke zajednice i bez odgovornosti svakog pojedinog građanina, ne može odgovarajuće očuvati baštinu koja nam je kao stručnjacima povjerena na zaštitu, čuvanje i korištenje.

Izražavamo duboko žaljenje što su pojedinačni incidenti neodgovornih osoba, u nastaloj situaciji prouzročili uništavanja vrijednih materijalnih i kulturnih dobara koje su građani Bosne i Hercegovine stvarali stoljećima. Suosjećamo sa svim kolegicama i kolegama u struci, arhivistima i drugim djelatnicima u kulturi, kojima je baština Bosne i Hercegovine povjerena kao zajedničko povijesno naslijeđe svih konstitutivnih naroda i svih građana Bosne i Hercegovine, a time i kao dio ukupne europske i svjetske kulturne baštine.

Podržavamo apel koji je Arhivističko udruženje Bosne i Hercegovine uputilo odgovarajućim institucijama i ukupnoj javnosti Bosne i Hercegovine, a ukoliko se pokaže potreba i mogućnost, stavljamo na raspolaganje svoju kolegijalnu stručnu pomoć.

U ime Hrvatskog arhivističkog društva
dr. sc. Dražen Kušen, predsjednik

Priredio(la):