TUZLARIJE - D O S J E

15.02.2014.
Upravni odbor Udruženja BH novinari obratio se policiji


TuzlarijeUpravni odbor Udruženja BH novinari obratio se jučer direktoru Federalne uprave policije (FUP) Draganu Lukaču i federalnom ministru unutrašnjih poslova Predragu Kurtešu.

Zahtjev UO Udruženja je da, u skladu sa svojim nadležnostima i zapovjednoj hijerarhiji, zaustave pokušaje policajaca da neformalnim i "prijateljskim" ubjeđivanjima dobiju od novinara snimke demonstracija, brojeve telefona pojedinih novinara ili da pristanu svjedočiti u slučajevima istrage o krivičnim djelima zabilježenim tokom demonstracija.

Naveli su da prema informacijama kojima trenutno raspolažu, neformalni susreti policajaca i novinara počeli su u Tuzli, gdje je policija od jednog novinara tražila podatke sa demonstracija kao i detaljne informacije o Udruzi BH novinari, načinu donošenja odluka unutar te asocijacije kao i poziciji i ulozi određenih osoba.

"Ovakva isljeđivanja, bez naloga i zakonom propisanih procedura saslušanja, smatramo protuzakonitim postupcima, pritiskom policije i najrigidnijim kršenjem prava na slobodu izražavanja i dostojanstvo novinara", naveli su u saopćenju.

Kazali su i da će kao legalisti i novinari podržati zakonit rad policije u vezi sa slučajevima otkrivanja krivičnih djela počinjenih u Tuzli, Sarajevu ili drugim gradovima, ali da nikada neće pristati na nezakonita postupanja policajaca, uznemiravanje novinara i pokušaje njihovog denunciranja.

Naglasili su da će se posebno oduprijeti svakom pokušaju zastrašivanja novinara kako bi odustali od etičkih principa i vjerodostojnosti novinarske profesije, odnosno izvještavanja u interesu bh. građana i cjelokupne javnosti.

"Gospodo Lukač i Kurteš, upozoravamo i vas i vaše kolege kako ćemo, ukoliko se nastave pritisci policije na novinare u Tuzli ili bilo kojem drugom gradu Federacije BiH, najodlučnije reagirati i zatražiti zaštitu od međunarodnih organizacija nadležnih za zaštitu medija i slobode izražavanja", akcentirano je.

Priredio(la):