TUZLARIJE - D O S J E

19.02.2014.
Tužilaštvo BiH: Formiran specijalni tim bh. USKOK-a


Tuzlarije


Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula, održali su sastanak na kojem su dogovorene konkretne aktivnosti na formiranju sprecijalnog tima, po ugledu na rad USKOK-a u R Hrvatskoj.

Na sastanku je određen tim od 8 specijaliziranih uposlenika UIO BiH, te koordinator tima, koji će zajedno sa rukovoditeljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i tužiteljima iz Odsjeka za privredni kriminal Tužiteljstva BiH, raditi na otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja poreznih utaja i neplaćanja poreza.

Na ovaj način, radeći po modalitetu USKOK-a u Republici Hrvatskoj, bit će omogućena efikasnija borba protiv poreznih utaja, kojima se nanosi šteta budžetu BiH i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Tim uposlenika UIO BiH će u stalnom kontaktu sa tužiteljima Tužiteljstva BiH, direktno i svakodnevno sarađivati u istragama usmjerenim na otkrivanje poreznih utaja.

Iz obje institucije, za zajednički rad, određeni su djelatnici koji imaju veliko iskustvo u procesuiranju kaznenih djela iz oblasti finansijskog i privrednog kriminala, a provodit će se aktivnosti na otkrivanju i kažnjavanju poreznih utaja, kao i povratu utajenog poreza u budžet Bosne i Hercegovine.

Direktor UIO BiH, Miro Džakula, informirao je glavnog tužitelja, da će UIO uskoro dostaviti Tužilaštvu BiH, opširan izvještaj koji je Tužitelaštvo tražilo, a odnosi se na poduzeća i porezne obveznike koji državi duguju oko 296 miliona KM, te će se dogovoriti dalje aktivnosti na procesuiranju fizičkih i pravnih osoba za koje postoje dokazi da su počinili kazneno djelo.

Priredio(la): BHRT