TUZLARIJE - D O S J E

19.02.2014.
Priča o bijelom hljebu i staroj kurvi


Tuzlarije


Ne, nije riječ o funkcionerskom "bijelom hljebu", možda ovaj hljeb uopšte nije ni bijel ali je hljeb i to ne bilo kakav. Namjenjen je onima koji koji ne mogu sebi da ga kupe, a na žalost ima ih puno.

Slika je snimljena na Slatini i više od bilo kakvih analiza i saopštenja govori o našoj ružnoj stvarnosti. Tragično je da nam bijeda nije stigla s neba, kao viša sila, isporučena nam je od stranaka koje su drmale ovom zemljom posljednjih dvadeset godina uz amin impotentne i ništa manje pokvarene međunarodne zajednice. Još je tragičnije što u ovim danima previranja čujemo sve i svašta ali njih niko gotovo da i ne spominje.

Sigurno vas zanima kakve veze ima bijeli hljeb sa starom kurvom ali ima. Evropa je ta stara kurva. Ako ste zaboravili, 2004. godine u Evropsku uniju su preko noći primljeni Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Malta. Pola od ovih zemalja i deset godina poslije ne ispunjava ni elementarne uslove za članstvo ali su primljeni jer je to u tom trenutku odgovaralo politici Unije.

Da je stara kurva imala volju i želju da išta učini za BiH, koju je sama učinila nakaradom od države, mogla je to popraviti prijemom u EU baš kao što je primila i pobrojane države. Ne bi nam to donijelo ekonomski prosperitet preko noći ali devedeset posto naših izmišljenih političkih problema nestalo bi zajedno sa profesionalnim braniteljima nacionalnih i inih interesa. A nama ništa drugo i ne treba, samo da se riješimo političkih govana i njihovog političarenja.

Ludog li vremena. Zapaljena zgrada Vlade TK je sada samo ružni spomenik rušenju jedne kantonalne Vlade, uklanjanju sa vlasti beznačajnih marioneta dok one, koji drže konce u svojim rukama, uključujući i staru kurvu, niko i ne spominje i ne dira. Mogu ih zamisliti kako negdje u zavjetrini čekaju da se situacija smiri pa da od oktobra i izbora krenu "Jovo nanovo". Najveći pomak koji oni mogu da naprave je još više ovakvih žutih kuka za kese s hljebom.

V.K.

Priredio(la):