TUZLARIJE - D O S J E

16.02.2014.
Samo u KS ušteda na ˝bijelom hljebu˝ skoro pola miliona KM


Milioni maraka po kantonima potrošeni su za funkcioniranje rekonstruiranih, odnosno, vlada iz bivših saziva. Hoće li biti sluha vlasti, nakon buđenja naroda da ukinu ove beneficije i krenu primjerom Tuzlanskog kantona. Analitičari već najavljuju da ova mjera ima i svoju drugu stranu. Kako izaći iz začaranog kruga?

Tuzlarije


Četiri kantonalna premijera i 43 ministra koji su dali ostavke tokom protesta imaju pravo na tzv. bijeli hljeb - pravo na godišnju plaću. Premijer i predsjedavajuća Skupštine u Kantonu Sarajevo, prema istraživanjima nevladinog sektora, imaju mjesečnu plaću 2.704 KM, zamjenici predasjedavajuće Skupštine imaju plaću od 2.622 KM, a ministri u Vladi 2.484 KM. Građane Kantona Sarajevo funkcionerski "bijeli hljeb" bi mogao koštati skoro pola miliona maraka. Ukidanje ove funkcionerske privilegije i revizija primanja i benificija ministara zahtjevi su koje su demonstranati u Sarajevu uputili Skupštini KS-a.Ukidanje "bijelog hljeba" i smanjenje plaća trebalo bi značiti uštedu novca i smanjenje prekomjerne potrošnje. Međutim, za ekonomske analitičare ušteda u budžetu na ovaj način je moguća, ali osjetit ćemo i posljedice. "Penzioni fond se finansira iz plaća, a smanjenje plaća značit će i smanjenje uplata u taj fond, koje bi se na drugi način morale nadoknaditi. To jeste mjera koju traže građani, ali treba upozoriti i na ozbiljne poremećaje koji mogu nastati u penzionom fondu", kaže ekonomski analitičar Zlatko Hurtić.

U Sindikatu tvrde da nisu osnovni problem plaće - potrebno je ispitati druge izvore finansiranja kantonalnih, ali i svih drugih ministara.

Hoće li benificije nosilaca javnih funkcija i "bijeli hljeb" biti ukinuti u Kantonu Sarajevo u kojem je tokom demonstracija pala Vlada, tek će odlučivati Skupština ovog kantona. Nisu bili raspoloženi za izjave ni zastupnici ni Kolegij Skupštine. Brane se šutnjom dok ne dobiju zvaničan zahtijev s građanskog plenuma.

Priredio(la): FTV