TUZLARIJE - D O S J E

21.02.2014.
Sud BiH:
Javna rasprava u predmetu ˝Novak Đukić˝


Tuzlarije


Javna sjednica vijeća Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu “Novak Đukić” zakazana je za danas i počet će u 13 sati, saopćeno je iz Suda BiH.

Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 23. januara 2014. godine usvojio apelaciju osuđenog Novaka Đukića, nakon što je utvrđena povreda prava optuženog iz člana 7. stav 1. Evropske konvencije, ukinuta je drugostepena presuda Suda BiH.

Naloženo je tada Sudu Bosne i Hercegovine da “po hitnom postupku donese novu odluku u skladu s članom 7. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je 14. februara donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora osuđenom Novaku Đukiću, koji je presudom Suda Bosne i Hercegovine oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina.

Novaku Đukiću neće biti organizirano novo suđenje, već će mu biti izrečena kazna u skladu sa zakonom bivše SFRJ, a čije odredbe idu u korist Đukića, zbog čega će mu kazna zatvora biti umanjena.

Brojna Udruženja u BiH zahtijevala su ovih dana da se Novaku Đukiću odredi mjera pritvora do izricanja nove presude.

Priredio(la): Izvor: FTV