TUZLARIJE - D O S J E

21.02.2014.
U prilog klasnoj borbi grada bez soli
Sarajevo je Tuzlanskom kantonu u deset godina otelo 370 miliona maraka!


Sa portala Poskok.info preuzeli smo dio obimnog teksta koji se direktno odnosi na Tuzlu a tiče se nepravedne raspodjele sredstava PDV-a, o čemu smo i sami pisali prije godinu dana u tekstu "Jedan stanovnik Sarajevskog kantona vrijedi koliko i 2, 4 Tuzlanskog kantona". Kao što su u uvodu teksta autori napomenuli, kompletan tekst se sigurno neće svima dopasti, za neke će biti i nacionalistički ali ga svakako vrijedi pročitati. U nastavku prenosimo dio tog teksta a kompletan možete pročitati na sljedećem linku


Tuzlarije


Tekst koji ćete pročitati pojasnit će Vam koja razina vlasti je rastrošna a koja održava socijalni mir. Kada pročitate ovaj tekst shvatit ćete da se suština pljačke džepova svih građana od uvođenja PDV sustava događa na federalnom nivou!

Naime diskriminirajućim Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH uređena je raspodjela javnih prihoda, prihoda koji pripadaju Federaciji BiH, kantonima i općinama.

Po tom Zakonu kriterij za raspodjelu prihoda između kantona se sastoji od četiri parametra:

broj stanovnika u kantonu 57%,
površina kantona 6%,
broj učenika u osnovnim školama 24%
broj učenika u srednjim školama 13%.To vrijedi za sve kantone izuzev što mislite kojeg?

To vrijedi za sve kantone izuzev Kantona Sarajevo, kojem se svaki od parametara množi sa koeficijentom 2! Iako se broj 2 ne čini veliki radi se o razlici ogromnoj ko kuća.

Prevedeno to znači da jedan stanovnik u sarajevskom kantonu vrijedi kao 2 u ostalim kantonima, da jedan km2 u sarajevskom kantonu vrijedi kao 2 km2 u ostalim kantonima, da jedan učenik u sarajevskom kantonu vrijedi kao 2 u ostalim kantonima.

Takvom sistemskom pljačkom sarajevski kanton je teži godišnje oko 140 milijuna KM, a primjerice tuzlanski lakši za 37 milijuna, zenički za 30, bihaćki za 23, mostarski za 18, srednjobosanski za 20, zapadnohercegovački za 10-tak.

Dakle u 10 godina Sarajevo je gladnoj Tuzli otelo 370 milijuna KM a gladnoj Zenici 300milijuna KM. Zato nije čudno da prosvjednici u Tuzli i Zenici nose poderana odijela i trenirke a prosvjednici u Sarajevu Nike, Adidas patike i najnoviju kolekciju Zare!

Daljnjim prevodom ove informacije dobije se sljedeći podatak: Građani Bihaća, Tuzle, Mostara, Širokog, Orašja, Livna i Goražda, Travnika, građani svih tih kantona odvajaju od usta svoje djece kako bi novce donirali kantonu Sarajevo!

Tuzlarije


Pitamo bh patriote i „neovisne intelektualce“ Kruga 99, je li ovo pošteno i građanski je li ovo ta ravnopravnost građana na cijelom teritoriju BIH o kjojoj često govore? Da je donesen poseban zakon o Srebrenici pa da građani BIH sufinanciraju obnovu tog grada čovjek bi to najnormalnije razumio ali kako razumijeti da siromašni krajevi FBIH odvajaju za bogaćenje bogatog Sarajeva?

Obrazložite nam to mudre i sijede glave Krugova, FTV-ova i Saray medija. Je li ovo patriotizam ili se pod krinkom njega štiti jedan drugi plan – stvaranje neke nove metropole na račun rada drugih?

Sada zamislite da tuzlanski kanton dobije svake godine više 37 milijuna KM i tako 8 godina od uvođenja PDV-a, sigurno da oni osiromašeni radnici iz Tuzle, Zenice i ostalih gradova ne bi defilirali svako malo prema Sarajevu, nego bi Vlade ovih kantona sa tom silom para mogli sanirati sva ta poduzeća, povezati staž, osigurati zdravstvenu zaštitu i stvoriti uvjete za zapošljavanje mladih ljudi, koji bi ulicu zamijenili sa tvornicom. Možda bi u tom trenutku građani Tuzle hvalili premijera kantona i tražili raspuštanje federalne razine vlasti smatrajući je bespotrebnom?

Da ne govorimo koliki bi bio standard građana Federacije da se sav federalni proračun prepusti kantonima a Federacija ugasi? Oni koji su Tuzlake nagovorili da traže ukidanje kantona podvalili su im novog mačka u vreći. Gašenjem kantona Tuzla bi ostala bez 400 plaća manje u gradu a obveza plaćanja policije, sudstva, školstva i dalje bi ostala. S tim što bi sva administracija preselila u Sarajevo pa bi potrošnja u tom gradu porasla, kao i proračun Sarajeva jer bi tim ljudima doprinosi na plaće bili uplaćivani u Sarajevu

U toj ludosti ili pomahnitosti ulice oni osiromašeni radnici Tuzle umjesto da traže pravdu tamo gdje im je ukradena, u sarajevskoj čaršiji, oni ruše i pale ono što su im napravili roditelji i djedovi. Doduše, tome su kumovale i neke kantonalne vlade i poslanici u Parlamentu Federacije BiH iz tih kantona, koje su u ime „viših ciljeva“ dozvoljavale pljačku Sarajeva.

No vratimo se rezoluciji europskog parlamenta, čijom provedbom bi dobili i Tuzla i Zenica i Mostar i Bihać i Široki Brijeg, a sarajevska čaršija ne bi bila duplo vrjednija od njih. Lijepo bi bilo da i Široki Brijeg i Zenica imaju ledenu dvoranu, skijališta, bazene, dobro opremljene škole, gradski i međugradski promet kada nemaju aerodrom, dobre zaobilaznice i ostalu infrastrukturu, koja je temeljni uvjet za ozbiljnija investiranja domaćih i stranih investitora.

No principi o preuređenju Bosne i Hercegovine iz Rezolucije o Bosni i Hercegovini kojom bi se izgradilo pravednije društvo u BiH, ne podrazumijevaju pljačku jednog dijela u odnosu na ostale dijelove Federacije pa i BiH i zbog toga su bh „patrioti“ bijesni.

U prilogu: Tabela koja prikazuje pljačku federalnih kantona od strane Kantona Sarajevo putem važećeg zakona
Kompletan tekst u kojem se može naći i odgovor zašto u Federaciji nisu svi za ukidanje kantona možete pročitati na sljedećem linku

Vezani tekst:
Jedan stanovnik Sarajevskog kantona vrijedi koliko i 2, 4 Tuzlanskog kantona

Priredio(la): poskok.info