TUZLARIJE - D O S J E

21.02.2014.
Odbio intervenirati prilikom napada na Predsjedništvo
Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv Gorana Zupca


Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca, zbog krivičnog djela - nesavjestan rad u službi. Zubac je osumnjičen da nije poduzeo sve radnje koje su mogle spriječiti teroristički napad na zgradu Predsjedništva BiH.

Tuzlarije


Državni tužilac Miroslav Marković uputio je dopis Nezavisnom policijskom odboru BiH, u kojem ih obavještava da je donesena naredba o provođenju istrage protiv prvog čovjeka SIPA-e.

„Goran Zubac odbio je zahtjev direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela za angažmanom jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu, za specijalnu podršku koja je, sukladno Pravilniku o unutranjoj organizaciji i sistematizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu, obučena i opremljena za samostalno djelovanje protiv raznih oblika terorizma, i u sitacijama kada nije dovoljno ili je nepouzdana upotreba osnovnih policijskih i kriminalističkih snaga u sigurnosnom i drugim smislovima...“, stoji, među ostalim, u Markovićevom dopisu.

Informacija je poslata Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH, kao organu nadležnom za predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH. Međutim, u Nezavisnom odboru tvrde da još nisu zaprimili ovu informaciju. O istrazi protiv Gorana Zupca ne žele govoriti.

"Uz puno uvažavanje potrebe da javnost raspolaže svim informacijama, dok Parlament BiH ne okonča postupak izbora Nezavisnog odbora, ja jednostavno ne posjedujem legitimitet za takve infromacije, izuzev koje su tehničkog karaktera, što ova svakako nije", stoji u odgovoru Žike Krunića, predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Parlamenta BiH.

I u Tužilaštvu BiH ne žele komentirati pokretanje istrage protiv Gorana Zupca.

Podsjećamo, prvi čovjek SIPA-e odbio je intervenirati prilikom napada na zgradu Predsjedništva, iako je prvi čovjek Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović depešom tražio pomoć. Na taj način, Zubac je prekršio član 11 Zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Priredio(la): FTV