TUZLARIJE - D O S J E

06.03.2014.
Slučaj ubistva dječaka u Hadžićima
Društvo i institucije sistema nisu adekvatno reagovale
Članice Sigurne mreže Bosne i Hercegovine oglasile su se saopštenjem za javnost u povodu ubojstva četvorogodišnjeg dječaka u Hadžićima te traže hitno i strogo kažnjavanje počinioca ovog monstrouznog zločina.

- Mi, članice Sigurne mreže Bosne i Hercegovine, užasnute ubojstvom četvorogodišnjeg dječaka u Hadžićima tražimo hitno i strogo kažnjavanje počinioca ovog monstrouznog zločina.

Ono što naše organizacije, čija je osnovna misija borba protiv nasilja u porodici, još više zabrinjava je činjenica da je u ovom slučaju zakazalo cijelo društvo kako građani, tako i zaposleni u institucijama sistema, koje su nadležne za preveniranje i sankcionisanje nasilja u porodici.

Oštro reagujemo i tražimo da se pokrene postupak odgovornosti svih subjekata u zaštiti od nasilja u porodici, a posebno pojedinaca i predstavnika nadležnih institucija, koji su bili u kontaktu sa ubijenim malodobnim djetetom i njegovom porodicom.

Dva važeća Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, nalažu da su zdravstveni i socijalni radnici, nastavnici, odgajatelji, medicinske, obrazovne i druge ustanove i organi, nevladine organizacije, članovi porodice kao i svaki drugi građanin, dužni odmah nakon saznanja da je počinjeno nasilje u porodici ili da postoje osnovi sumnje da je počinjeno nasilje u porodici prijaviti to policiji.

Policija je dužna izaći i provjeriti navode i prijaviti nasilje Tužilaštvu ili Sudu, ovisno o stepenu nasilja i istovremeno obavijestiti Centar za socijalni rad, koji će zbrinuti žrtve.

U slučaju ovog nesretnog dječaka, drušvo i institucije sistema nisu dali adekvatan odgovor i nisu reagovale u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima. Neprijaviti nasilje je isto što i počiniti ga. Ovo nije problem samo jedne porodice nego cijelog našeg društva. Ovakav slučaj se ne smije ponoviti.

Prioritet institucija na svim nivoima mora biti odlučna i beskompromisna borba protiv nasilja i kriminala, a sudovi konačno moraju shvatiti svoju odgovornost, i adekvatno i zakonom propisano sankcionisati počinitelje ali i sve građane i pojedince u nadležnim institucijama koji ne prijave nasilje i ne pomognu žrtvi - stoji u saopštenju za javnost.

Priredio(la):