TUZLARIJE - D O S J E

09.03.2014.
Implementacija aktivnosti kampanje
“Biraj život bez oružja”


Dana 10. marta 2014. godine s početkom u 14:00 sati će se u prostorijama Filozofskog fakulteta u Tuzli održati okrugli sto/otvoreni dijalog: “Biraj život bez oružja“ koji ima za cilj jačanje svijesti o opasnostima posjedovanja nelegalnog malog oružja i lakog naoružanja u domaćinstvima širom BiH.

Tuzlarije


U sklopu aktivnosti kampanje u Tuzli, istoga dana od 11:00 do 13:00 sati, kreativna instalacija koja prikazuje opasnosti od vatrenog oružja će biti postavljena na Trgu Korzo.

Također u istom terminu će se održati kreativna prezentacija Kampanje u sredstvima javnog prijevoza. Kroz pomenute aktivnosti stanovništvo će biti direktno informisano o Zakonu o amnestiji koji omogućava svim građanima da oružje i minsko-eksplozivna sredstva, koje imaju u nelegalnom posjedu, bez ikakve sankcije predaju Policiji.


Na Filozofskom fakultetu obratit će se:

• Kemal Suljkić, inspektor u Odjeljenju za koordinaciju i usmjeravanje, MUP TK
• Majda Zeherović Zaimović, saradnica u Programu ljudske sigurnosti, UNDP
• Meliha Bijedić, psiholog, Filozofski fakultet u Tuzli
• Amir Mujanović, izvršni direktor Inicijative preživjelih od mina

Kampanju „Biraj život bez oružja“ na prostoru cijele Bosne i Hercegovine sprovode Ministarstva unutrašnjih poslova RS, kantonalna ministarstava unutrašnjih poslova i Policija Brčko distrikta BiH. Partneri kampanje su UNDP, UNICEF, OSCE misija u BiH, Vlada Velike Britanije i Međunarodni komitet Crvenog križa/krsta.

Od 01. septembra 2013. godine svi građani mogu slobodno i bez sankcija predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva u najbližoj stanici policije.

Kako bi predali oružje ili dobili više informacija o tome kako i gdje to mogu učiniti, građani trebaju pozvati broj 122 (Policija).

Priredio(la):