TUZLARIJE - D O S J E

12.03.2014.
Vlada FBiH: Postignut dogovor s poljoprivrednicima iz Orašja
Granični prelaz je i dalje blokiran


Tuzlarije


Na sastanku predstavnika poljoprivrednih udruženja iz Orašja sa predstavnicima Vlade Federacije dogovoreno je da će isplata zaostalih poticaja početi u narednih sedam dana. O deblokadi graničnog prelaza kod Orašja poljoprivrednici će odlučiti u poslijepodnevnim satima.

Nakon postignutog dogovora izaslanstva Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača i premijera Posavskog kantona Marijana Oršolića sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićerm oko prve isplate zaostalih poticaja iz 2012.godine u narednih sedam dana, poljoprivredni proizvođači iz Orašja koji su su traktorima u potpunosti blokirali saobraćaj na graničnom prelazu u poslijepodnevnim satima će odlučiti o eventualnoj deblokadi saobraćaja.

Ovo je teći dan blokade granice

Jutros do osam sati granični prijelaz Orašje je bio otvoren za promet samo osobnih vozila i hitnih slučajeva, nakon čega je ponovno blokiran, što se ne odnosi na hitne slučajeve.

Poljoprivrednici su i tokom jučerašnjeg dana bili istrajni u blokadi granice, a osobna vozila propuštali su nekoliko puta u kratkim intervalima. U jednom momentu umalo je došlo do fizičkog obračuna, kada su vozači kamiona pokušali razbili blokadu. Do najgoreg ipak nije došlo.

Priredio(la): BHRT