TUZLARIJE - D O S J E

11.03.2014.
Žene Srebrenice poručile:
Ubrzajte proces ekshumacija i identifikacija


Članice UG "Žene Srebrenice“ održale su danas mirne proteste. Svakog jednaestog u mjesecu okupljaju se kod Pinge te nastavljaju do "Trga žrtava genocida u Srebrenici" u Tuzli gdje držeći jastučnice sa izvezenim imenima žrtava te njihovim fotografijama poručuju javnosti da one nisu i neće zaboraviti šta se desilo 11. jula 1995. godine u Srebrenici i okolini.

Tuzlarije


Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice", kazala je kako Srebreničanke kontinuirano vrše pritisak na domaće i međunarodne institucije da se otvori što više masovnih grobnica, da se identifikuju žrtve genocida, kao i da se uhvate ratni zločinci.

- 2013. godina je prošla i nijedna masovna grobnica nije otvorena. Vidite da su i vremenski uslovi u 2014. godini dobri i mogli su cijelu zimu da rade, da ekshumiraju, a ni to nisu uradili. Mislim da se politika u sve to umiješala i da svima odgovara da sve ovo duže traje. Porodicama je najteže, kaže Ćatić.

Ona smatra da proces ekshumacija koči Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. „Svi govore da je na Tužilaštvu. Tužilaštvo kao nema para, nisu dobili sredstva. Sve tako neko na nekoga prebacuje lopticu. Ali, sve se lomi preko leđa porodica“, dodaje Ćatić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Okupljene Srebreničanke još jednom su mirnim okupljanjem ukazale na pomenute problem i pozvale sve relevantne institucije da ne zatvaraju oči pred njihovim zahtjevima i konačno počnu raditi svoj posao.

S.P.

Priredio(la):