TUZLARIJE - D O S J E

12.03.2014.
Orašje: Deblokiran saobraćaj za putnička vozila


Tuzlarije


Isplata zaostalih poticaja poljoprivrednicima Posavskog kantona počeće u narednih sedam dana, dogovoreno je na sastanku predstavnika poljoprivrednih udruženja iz Orašja sa predstavnicima Vlade Federacije. Granični prelaz kod Orašja deblokiran za putnička vozila, ali ne i za teretna. Dogovor o deblokadi u poslijepodnevnim satima, javlja dopisnik BHRT.

Nakon postignutog dogovora izaslanstva Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača i premijera Posavskog kantona Marijana Oršolića sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićerm oko prve isplate zaostalih poticaja iz 2012.godine u narednih sedam dana, poljoprivredni proizvođači iz Orašja djelimično su deblokirali saobraćaj za putnička vozila na graničnom prelazu. Još uvijek je, međutim, blokiran saobraćaj za teretna vozila. Poljoprivrednici će o eventualnoj deblokadi graničnog prelasza odlučiti u poslijepodnevnim satima, po povratku delegacije iz Sarajeva.

Ovo je teći dan blokade granice.

Jutros do osam sati granični prijelaz Orašje je bio otvoren za promet samo osobnih vozila i hitnih slučajeva, nakon čega je ponovno blokiran, što se ne odnosi na hitne slučajeve.

Poljoprivrednici su i tokom jučerašnjeg dana bili istrajni u blokadi granice, a osobna vozila propuštali su nekoliko puta u kratkim intervalima. U jednom momentu umalo je došlo do fizičkog obračuna, kada su vozači kamiona pokušali €śrazbili blokadu€ť. Do najgoreg ipak nije došlo.

Priredio(la):