TUZLARIJE - D O S J E

30.03.2014.
Nesreća u jami Raspotočje
U gorskom udaru povrijeđeno 11 rudara


Tuzlarije
Foto: Ilustracija


Gorski udar, iznenadna i prirodna pojava do koje dolazi usljed naglog kretanja ugljenog sloja, uzrok je nesreće u kojoj je u petak oko 01:20 sati u jami „Raspotočje“ Rudnika mrkog uglja „Zenica“ lakše povrijeđeno 11 rudara. Nesreća se dogodila na dubinu od oko 800 metara.

„Udar je pogodio hodnik, a oštećen je i dio jamske prostorije za proizvodnju. Materijalna šteta je začajna“, kaže Esad Čivić, direktor Runika mrkog uglja „Zenica“.

Povrijeđeni rudari evakuisani su uz pomoć kolega, i između 02:30 i 02:45 sati primljeni su na Odjel urgentene medicine Kantonalne bolnice „Zenica“.

„Nakon medicinske obrade ustanovljeno je da su povrijeđeni rudari većinom imali tegobe od inhalacije ugljene prašine i neki od njih lakše tjelesne povrede u vidu udaraca po tijelu“, kaže Aida Buro, portparol KB „Zenica“.

Devet rudara u jutarnjim je satima pušteno na kućno liječnje, a nakon što su zadržani na promatranju koje je otklonilo dileme da su teže povrede, nešto kasnije su iz bolnice otpušteni i Elvis Zatagić i Mehrudin Hibić, koji su inače uposleni u Staroj jami ali su dok traje sanacija u tom pogonu, preraspoređeni u Rasptočje.

„Očekujemo da će brzo doći do normalizacije proizvodnog procesa. Vjerujemo da ovaj iznenadni problem neće usporiti investicije koje planiramo uskoro s ciljem poboljšanja sigurnosti rudara i povećanja proizvodnje realizovati u Raspotočju“, rekao je direktor zeničkog rudnika Čivić.

Povrijeđene komorate obišli su članovi Sindikata RMU „Zenica“, na čelu sa predsjednikom Mehmedom Oručem, koji su im tom prilikom uz želje za brz oporavak uručili prigodne pakete.

Gorki udar nisu rijetka pojava u rudnicima, a posljednji koji se dogodio u jami „Raspotočje“, bio je 22. marta prošle godine, kada je povrijeđeno 13 rudara.

Priredio(la): Naša riječ