TUZLARIJE - D O S J E

02.04.2014.
BiH: Blokirano 65.838 bankarskih računa poslovnih subjekata


Tuzlarije


U Bosni i Hercegovini, prema novom izvještaju Centralne banke BiH (CBBiH), ukupno je blokirano 65.838 bankarskih računa poslovnih subjekata, a bar jedan blokiran račun ima 40.525 firmi. Početkom marta u BiH je bio blokiran 65.661 bankarski račun poslovnih subjekata, a bar jedan blokiran račun imala je 40.301 firma, što znači da je ukupan broj blokiranih računa povećan za 177, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun za 224.

Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, jer je u tim gradovima i najviše registriranih pravnih subjekata.

Posljednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.630 stranica (prethodni 2.619) i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća.

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih subjekata ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.

U novembru 2012. godine kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta. Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na web stranici CBBiH.

Priredio(la): Fena