TUZLARIJE - D O S J E

02.04.2014.
Mišljenje Konkurencijskog vijeća BiH
Subvencije aerodromima regularna državna pomoć


Tuzlarije


Konkurencijsko vijeće BiH donijelo je mišljenje da stimulacije i grantovi Vlade FBiH i Vlade Tuzlanskog kantona Međunarodnom aerodromu Tuzla mogu biti državna pomoć, odnosno da mogu biti u nadležnosti Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine.

Ovo mišljenje doneseno je po zahtjevu privrednog subjekta Babić Bisstours d.o.o. Zenica, koje smatra da Vlada Federacije BiH potiče nelojalnu konkurenciju aktivno pomažući strane niskobudžetne aviokompanije.
Stimulacije i grantovi omogućeni su izmjenama Odluke o putničkoj pristojbi– naknadi za razvoj i unapređenje avio prometa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Babić Bisstours i ostali autouski prevozici tvrde da trpe ogromne gubitke otkada je Vlada FBiH ukinula takse za sve prevoznike koji lete s Tuzlanskog i Mostarskog aerodroma, te otkako je u budžetima izdvojila subvencije za ova dva aerodroma.

Tuzlarije


Ovakvim poslovnim aranžmanom s niskobudžetnim aviokompanijama, tvrde autobuski prijevoznici, direktno je ugroženo sedam kompanija u BiH, koje zapošljavaju više od 2.000 radnika, naveli su nedavno prevoznici u pismu Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Analizirajući navode iz zahtjeva o stimulacijama i grantovima Vlade FBiH i Vlade Tuzlanskog kantona Međunarodnom aerodromu Tuzla, Konkurencijsko vijeće BiH je ustanovilo da navedeni grantovi mogu biti državna pomoć regulisana Zakonom o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovinida, odnosno mogu biti u nadležnosti Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine.

Priredio(la): indkator.ba