TUZLARIJE - D O S J E

01.04.2014.
Prvi uspjeh BH državljana u utrci do Mjeseca


Sjećate li se priče o Google Lunar X Prize, koju smo prije četiri godine objavili na Tuzlarijama kao i mnogi mediji regije. U kratkim crtama: Google nudi nagradu od 30 miliona dolara, prvom timu koji dovede na Mjesec svoju privatno finansiranu raketu, sa rokom do kraja 2015. Radi se o najvećoj podsticajnoj nagradi svih vremena, info na googlelunarxprize.org

Tuzlarije


Posebno zanimljiva stvar je da je osnivač jednog od timova Nebojša Stanojević iz Tuzle. Njegov tim se zove Team Synergy Moon Project

Tuzlarije


Nebojšin Team Synergy Moon je u subotu 29.03. iz pustinje Mojave, California, lansirao raketu na prvom vertikalnom testnom letu, čime je ostvaren veliki korak naprijed ka konačnom cilju - slanju robota Tesla na Mjesec.

Posebno je zanimljivo da se prvi put logo Astronomskog društva Plejade Tuzla našao na jednoj raketi koja ima za cilj da ode na Mjesec.

Tuzlarije


Nebojšu mediji i javnost poznaju sa serijala "Put Oko Svijeta" emitovanog na BHT prije nekoliko godina, kada je brodom vodio prvu BH ekspediciju na put oko svijeta.

Vezani tekstovi:

Uspješno lansiranje rakete: interorbital.com

Nebojšin Team Synergy Moon: synergymoon.com

Google Lunar X Prize: googlelunarxprize.org

Priredio(la):