TUZLARIJE - D O S J E

01.04.2014.
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH
Neće se mijenjati stopa PDV-a


Tuzlarije


Uprava za indirektno oporezivanje BiH nije postigla konsenzus o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u, čiji je predlagač SDS.

“Oni su tražili da se uvede nulta stopa, mi smo u obavezi da primjenjujemo direktive EU-a. Primjena nulte stope bi značila kršenje tih direktiva”, rekao je predsjedavajući Upravnog odbora UIO-a i ministar finansija BiH Nikola Špirić, dodajući da uz zahtjev nisu dobili potrebna obrazloženja.

Iz Uprave su kazali kako su to politikantski prijedlozi, te da ne bi bilo dobro mijenjati stope PDV-a pred izbore, ali i da je to u suprotnosti s potpisanim pismom namjere u kojem se navodi da se stope neće mijenjati dok traje aranžman s MMF-om.

Izmjena stope, naročito uvođenje nulte, značilo bi drastično smanjenje prihoda čime bi se lokalne zajednice, entitete i državu dovelo u još gori položaj.

“Ukoliko bi uveli nultu stopu, koja je u suprotnosti sa 112. direktivom Vijeća Evrope, pitanje je imamo li mehanizme za pojeftinjenje naših proizvoda. Odgovorno tvrdim da nemamo te mehanzime jer nema odgovarajuće regulative koja će ograničiti dodanu vrijednost ili maržu na prodaju u trgovinama”, istakao je direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula.

Sudeći prema najavama stranaka, sve je izglednije da ovaj prijedlog zakona o PDV-u neće biti prihvaćen na narednoj sjednici. Većina stranaka ocjenjuje ga kao SDS-ovo predizborno obećanje, a zanimljivo je i to da najavljuju svoje prijedloge.

“SNSD se zalaže za promjenu jedinstvene stope PDV-a i predložit ćemo diferenciranu”, kazao je zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Lazar Prodanović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović rekao je da se SDP zalaže diferenciranu stopu PDV-a koja se odnosi na umanjenu stopu od 8% i uvećanu stopu od 19%. “Jedini način da se napravi pravedan sistem je da se oporezuje luksuz”, istakao je on.

Eventualnim usvajanjem ovakvog zakona naša država bi izgubila i do 800 miliona KM.

Priredio(la): FTV