TUZLARIJE - D O S J E

06.04.2014.
Dvojica Sarajlija u avanturi ˝Nepal - Himalaya - Island Peak 2014˝


Tuzlarije


Sarajlije Ismir Jusko Švabo i Benjamin Kasumović iz Kluba borilačkih sportova Bushido, uskoro bi se mogli pridružiti malom broju Bosanaca i Hercegovaca koji su se popeli na jedan od vrhova Himalaya. Oni ovih dana završavaju pripreme za međunarodnu ekspediciju "Nepal - Himalaya - Island Peak 2014", čiji je cilj osvajanje vrha dijela planinskog lanca Himalaya, koji se zove Island Peak (6.182 metra visina). Na ovu veliku avanturu koja traje 23 dana dvojica Sarajlija putuju 18. aprila.

Tuzlarije


- Veoma se mali broj Bosanaca i Hercegovaca uspio popeti na ovaj vrh. Benjamin i ja smo dio eskpedicije, koju čini 12 ljudi iz cijelog svijeta, među kojima su i Amerikanci, Nijemci i Australci… Naša avantura počinje u Katmandua, glavnom grada Nepala odakle se malim avionima prebacujemo do gradića Lukle.
Aerodrom u Lukleu smatra se jednim od najopasnijih aerodroma na svijetu, kako zbog male piste tako i zbog toga što se pista završava na strminama planina koje okružuju ovaj gradić. Iz Luklea preko Namache Bazara, Thengbochea, Dingbochea, Gorak Shepa, dolazimo do Mt Everest baznog kampa. Nakon dana dodatne aklimatizacije koji ćemo provesti u rejonu Mt Everst baznog kampa, idemo prema baznom kampu Island Peaka. Kod osvajanja vrhova visine iznad 4000 m, izuzetno je bitna aklimatizacija
- kaže Jusko.

Tuzlarije


Ovo posebno dolazi do izražaja kod pokušaja osvajanja bilo kojeg vrha u Himalayama gdje su vam bazni kapovi na visinama od oko 5.500 m.

- Naša ekipa je u sam vrh prioriteta stavila aklimatizaciju i sa te strane mislim da nebi trebali da imamo problema. Držat ćemo se principa da se svakodnevno penjemo visoko, a spavamo na nižim visinama, što će nam omogućiti da nakon 15-tak dana budemo aklimatizovani i spremni da ispenjemo Island Peak. Pored aklimatizacije u zadnjih par godina zbog globalnog zatopljavanja, imamo informaciju da na putu do vrha Island Peaka sa njegovih padina često padaju velike stijene i da su se pojavili veliki procjepi u ledu. Oni su nekada duboki i više od 100 metara a dosta često budu prekriveni novim snijegom, tako da u potpunosti moramo biti fokusirani na svaki naš korak prema vrhu – kaže Švabo.

Tuzlarije


Ističe da je Island Peak samo početak i da ne namjerava stati na osvajanju ovog vrha.

- Bože zdravlja i finansijskih mogućnosti i zastava BiH vijorit će se na brojnim svjetskim vrhovima. Sa svojim prijateljima i istomišljenicima napravio sam okvirni plan za naredne četiri godine i na našem spisku nalazi se nekoliko vrhova. Već sada postoje načelni dogovori da u februaru 2015. budemo dio ekspedicije koja će se pokušati popeti na najveći vrh Južne Amerike, Aconcagua visok oko 7000 m, koji se nalazi u Argentini. Tek nakon dovoljno prikupljenog iskustva na prethodno nabrojanim planinama, pokušali bismo se ispeti na neki od vrhova iznad 8000 metara - kaže Jusko.

Tuzlarije


Jusko posebno zahvaljuje Sarajevskoj školi alpinizma, instruktorima Muhamedu Gafiću, Samiru Mehiću i Demiru Nerminu, s kojima se u posljednjih 12 mjeseci pripremamo za odlazak na Himalaju.

- Njihovo znanje i iskustvo od neprocjenjive su važnosti za nas i pomoći će nam mnogoda se sigurno popnemo i siđemo s Ajlend Pika. Posebno zahvaljujem našim sponzorima “Medimpexu”, “Himalaya Herbalu”, apecijaliziranoj radnji za borilačke sprtove "King of Ringu", "KM Tradeu", “Komelu”, “Muscle Freaku” i “Fitness Universeu”, bez čije pomoći ne bi bio moguć odlazak na ovu ekspediciju, koja je svojevrsna promocija grada Sarajeva, ali i cijele BiH – rekao je Ismir.

Priredio(la): Ekspedicija Himalaya