TUZLARIJE - D O S J E

09.04.2014.
Milići: Rudar poginuo nakon odrona zemlje u Rudniku ˝Boksit˝


Tuzlarije


Rudar Zoran Dukić (1970.) je poginuo, a Teufik Memišević (1965.) zadobio je teške tjelesne povrede, nakon što je sinoć došlo do odrona zemlje u jami Rudnika "Boksit" u Milićima.

Memišević je zadobio povrede lijeve potkoljenice, lijeve nadlaktice i povrede u predjelu grudnog koša.

U CSB Bijeljina su potvrdili, uz navođenje inicijala stradalog i povrijeđenog rudara, da je direktor sektora rudarstva u preduzeću "Boksit" sinoć u 20.35 sati prijavio policijskoj stranici Milići nesreću na radu u tom rudniku.

“Nesreća se dogodila sinoć u Sektoru rudarstva Kompanije, tako što se dio rude obrušio na dva rudara dok su radili”, navedeno je u saopštenju iz Kompanije “Boksit” u Milićima, koje je potpisao v.d. generalnog direktora Momir Lazarević.

Policija je utvrdila da je prilikom rada u radniku došlo do obrušavanja zemlje koja je zatrpala Zorana Dukića, koji je na mjestu nesreće preminuo, dok je Memišević zadobio teške tjelesne povrede. Tijelo poginulog rudara izvučeno je iz jame u 22.20 sati. Memiševiću je ukazana hitna medicinska pomoć u Medicinskom centru Zvornik, nakon čega je upućen na liječenje u Urgentni klinički centar Tuzla.

Dukić je po zanimanju bio kvalifikovani radnik rudarske struke, sa više od 11 godina radnog staža, od čega 10 godina na poslovima jamskog radnika, dok Memišević ima više od 12 godina radnog staža na poslovima jamskog kopača, ističe se u saopštenju i dodaje da su obojica iskusni rudari.

U saopštenju je potvrđeno da je povrijeđeni rudar van životne opasnosti, te da je nakon nesreće hitno prebačen u Zdravstveni centar u Zvorniku, a potom u Tuzlu.

“Nadležni organi utvrdiće šta je uzrok nesreće”, ističu iz Kompanije “Boksit” i napominju da se radovi u jami izvode, prema projektnoj dokumentaciji i uputstvima o radu, kao i da “do sada nije bilo incidentnih situacija”.

U 55 godina dugoj istoriji Kompanije, kako se navodi, ovo je drugi slučaj da je smrtno stradao zaposleni, koji je radio na poslovima u neposrednoj rudarskoj proizvodnji.

Priredio(la): BHRT